Podemos: Οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» που εκθρόνισαν συντηρητικούς και σοσιαλιστές

Podemos: Από τις "Πλατείες" πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία
Newly confirmed leader of Podemos, a left-wing party that emerged out of the 'Indignants' movement, Pablo Igesias, gestures during a speech at a party meeting in Madrid on November 15, 2014. Podemos activists confirmed Pablo Iglesias, 36 years at the head of the movement, in a vote whose results were announced today. Pablo Iglesias was elected secretary general with 88.7% of the vote (95,311 votes out of 107,488) announced the party at a ceremony attended by nearly a thousand people in a Madrid theater. AFP PHOTO / DANI POZO (Photo credit should read DANI POZO/AFP/Getty Images)
Newly confirmed leader of Podemos, a left-wing party that emerged out of the 'Indignants' movement, Pablo Igesias, gestures during a speech at a party meeting in Madrid on November 15, 2014. Podemos activists confirmed Pablo Iglesias, 36 years at the head of the movement, in a vote whose results were announced today. Pablo Iglesias was elected secretary general with 88.7% of the vote (95,311 votes out of 107,488) announced the party at a ceremony attended by nearly a thousand people in a Madrid theater. AFP PHOTO / DANI POZO (Photo credit should read DANI POZO/AFP/Getty Images)
DANI POZO via Getty Images

To απόγευμα της 15ης Μαϊου 2011 χιλιάδες Ισπανοί πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και γέμισαν τις πλατείες πενήντα πόλεων της χώρας. Το σύνθημα δόθηκε από την οργάνωση "Πραγματική Δημοκρατία Τώρα", μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτόν τον απλό και αυθόρμητο τρόπο δημιουργήθηκε το κίνημα 15-Μ. Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης το είχαν προβλέψει.

Πριν οκτώ μήνες όταν το κίνημα των Indignados (Αγανακτισμένων) "γεννούσε" το Podemos ("Μπορούμε") κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μερικούς μήνες αργότερα, θα γινόταν πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία.

Ο άτυπος ηγέτης τους Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωνε σε συνέντευξη του στο ertopen στις 26 του περασμένου Ιουνίου: “Εμείς πάντα λέμε ότι δεν είμαστε ένα κομματικός σχηματισμός, παρόλο που χρειάστηκε να καταγραφούμε ως κόμμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για νομικούς λόγους, ώστε να μπορέσουμε να κατέβουμε στις εκλογές” και πρόσθετε “Το κίνημα των αγανακτισμένων άλλαξε τα πάντα στην Ισπανία. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το κίνημα αναδιέταξε τα πιόνια στην πολιτική σκακιέρα θέτοντας το θέμα της δημοκρατίας και το θέμα του πόνου ως πολιτικό πρόβλημα”.

“Οι Podemos δεν ιδρύθηκαν από το πουθενά. Στο δρόμο για τις εκλογές του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένων βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική ελίτ” σχολιάζει δημοσίευμα του Βρετανικού Guardian. “Οι μεγαλύτερης ηλικία ψηφοφόροι μπορεί να επιμένουν στα παραδοσιακά κόμματα αλλά οι νεότεροι συρρέουν στους Podemos, αποδεικνύοντας ότι ο δικομματισμός στην Ισπανία βρίσκεται σε κρίση, καταλήγοντας σε μια «κατάρρευση της συναίνεσης και τον εξοβελισμό των παραδοσιακών πολιτικών ταυτοτήτων» καταλήγει.

Το Podemos ιδρύθηκε με βάση την πολιτική της ελπίδας και στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μάιο, κατέκτησε 1,2 εκατ. ψήφους και 5 έδρες και σήμερα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί περίμεναν "ξεφούσκωμα" των ποσοστών του Podemos όμως αυτό δεν συνέβη.

Αντιθέτως, σε δημοσκόπηση της Metroscopia για την El Pais που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Οκτωβρίου αν οι εκλογές, που προβλέπονται για το φθινόπωρο του 2015, διεξάγονταν στις αρχές Νοεμβρίου, το Podemos θα κέρδιζε το 27,7% των ψήφων και θα προηγούνταν του PSOE (26,2%) και του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP, 20,07%).

Η πανηγυρική εκλογή Ιγκλέσιας ως Γενικού Γραμματέα στο Podemos

Ο ηγέτης του Podemos, με τη χαρακτηριστική αλογοουρά που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου εξελέγη γενικός γραμματέας του νέουϊδρυθέντος Ισπανικού κόμματος με πάνω από το 88%, αφού έλαβε 95.311 ψήφους από τα 107.488 μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Το περασμένο Σάββατο στο Τέατρο Απόλο της Μαδρίτης παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε το ιδρυτικό συνέδριο των Podemos. Σε αυτο εκτός του 36χρονου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και πρώην μέλος της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας που εξελεγει Γενικός Γραμματέας, εκλέχθηκε η αρχική ομάδα που στάθηκε δίπλα του, όπως ο οργανωτικός υπεύθυνος Ινίχο Εριχόν, ο οικονομολόγος Χούαν Κάρλος Μονεδέρο, η καθηγήτρια της σχολής Πολιτικών Επιστημών Καρολίνα Μπεσκάνσα και ο πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Κάρλος Χιμένεθ Βιγιαλέχο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δύο μήνες συνεδριακών διαδικασιών μέχρις να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες από το διαδίκτυο για την εκλογή της ηγεσίας του Podemos.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως γενικός γραμματέας ανέφερε:"Τώρα ξεκινούν οι δυσκολίες και όταν κερδίσουμε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 θα ξεκινήσουν τα πολύ δύσκολα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο νεαρός Πάμπλο Ιγκλέσιας και συνέχισε «Το 'Podemos' δεν είναι ένα πολιτικό πείραμα. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του καθεστώτος. Είναι η σκούπα που θα σαρώσει την κοινωνία και την διαφθορά".

Από κίνημα “αγανακτισμένων”... πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις

Πριν τρία χρόνια όσοι απαρτίζουν τους Podemos ήταν ένα συνονθύλευμα “αγανακτισμένων” που κατάφεραν να γίνουν κόμμα και να απειλούν το δικομματισμό στη χώρα. Πως όμως το κατάφεραν;

Τα μέλη τους όλο αυτό τον καιρό έκαναν ανοιχτές συζητήσεις, φόρουμ, συναντήσεις που μεταδίδονται διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο ενώ τα πολιτικά και οργανωτικά προγράμματα τους ψηφίζονται από όλους. Κατάφεραν να πείσουν τους ανθρώπους που ήταν μακριά από την πολιτική, που δεν ψήφιζαν ποτέ, που ήταν απογοητευμένοι, ότι αξίζει να στηρίξουν κάτι καινούργιο, κάτι που πραγματικά θα τους δώσει χώρο και λόγο.

Ένα ακόμα στοιχείο επιτυχίας για το Podemos είναι και η στήριξη που έχει δώσει στα εθνικά κινήματα αυτοδιάθεσης των Καταλανών και των Βάσκων.

Η επιτυχία τους δεν στηρίχθηκε τόσο στις δομές του όσο στο γεγονός ότι κατάφεραν να εκφράσουν το μεγαλειώδες κίνημα που προϋπήρξε. Το κίνημα των αγανακτισμένων και λίγο αργότερα οι απεργίες των ανθρακωρύχων, των πυροσβεστών, το κίνημα κατά των εξώσεων έδωσαν στο Podemos τεράστια ώθηση. Έτσι κατάφερε μέσα σε λίγες γραμμές να διατυπώσει ένα πρόγραμμα που πατούσε στις λαϊκές ανάγκες.

Δημοφιλή