Το Bloomberg κουνά το δάχτυλο στη Τρόικα: Σταματήστε τις πιέσεις προς την Ελλάδα!

Το Bloomberg κουνά το δάχτυλο στη Τρόικα: Σταματήστε τις πιέσεις προς την Ελλάδα!
PromesaArtStudio via Getty Images

«Ασπίδα» υπέρ της Ελλάδας ύψωσε το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του, η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να ασκεί πιέσεις προς την χώρα μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη» επισημαίνει το Bloomberg.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές της χώρας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διασπάσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν τρόπο για να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας» αναφέρεται σχετικά.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει πάρα πολλά και ειδικά το κατόρθωμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, όμως «η δημοσιονομική λιτότητα έχει πλήξει την οικονομία. Η οικονομία της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο και η ανεργία υπερβαίνει το 25%» σημειώνεται.

«Τελευταία, η οικονομία άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, αλλά ένας νέος γύρος λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, καθιστώντας πιθανόν ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 180% με τον στόχο για τις χώρες της ευρωζώνης να είναι στο 60%. Από μόνη της, η δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το κενό. Ακόμα και αν η ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού παραμείνει διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Ακόμη και αν η ανάπτυξη συνεχιστεί και το κόστος δανεισμού είναι διαχειρίσιμο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 7,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που καμία χώρα της ευρωζώνης δεν το έχει καταφέρει ποτέ» τονίζεται σχετικά.

Όλη αυτή η κατάσταση, είναι πιθανό να φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτό το σενάριο εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα δώσει τέλος στην δημοσιονομική πειθαρχία, αφού ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να προκαλέσει απώλειες στους πιστωτές».

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ισπανία και Πορτογαλία παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις πολύ στενά. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται πως έρχεται ένα κύμα χρεοκοπιών τότε η αναταραχή θα μπορούσε να στείλει ολόκληρη την Ευρώπη σε νέα κρίση.

Όπως προβλέπει το Bloomberg, αργά ή γρήγορα ένα μέρος του ελληνικού χρέους θα διαγραφεί. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση το κόστος μιας ενδεχώμενης άτακτης χρεοκοπίας θα είναι δυσβάσταχτο. Η άποψη του διεθνούς πρακτορείου είναι ξεκάθαρη: αν ανανωρίσουν γρήγορα η Γαλλία και η Γερμανία την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνο τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες για καταστροφή.

Δημοφιλή