Ασφαλιστικό: Oι αλλαγές και τα σενάρια

Ασφαλιστικό: Oι αλλαγές και τα σενάρια
Eurokinissi

Με αρνητικούς όλους τους δείκτες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την τρόικα να επιμένει σε δημοσιονομικό κενό άνω των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν θέμα χρόνου να τεθεί θέμα περικοπών στις συντάξεις. Η HuffPost Greece απευθύνθηκε στον Γιώργο Κουτρουμάνη για να ζητήσει τη δική του άποψη για το πόσο πιθανό είναι να υιοθετηθούν τα σοκαριστικά σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για το ασφαλιστικό.

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας απορρίπτει το ενδεχόμενο της μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ και διαψεύδει ότι θα αλλάξει ο υπολογισμός των κατώτατων συντάξεων ώστε να αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.

Γ. Κουτρουμάνης: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει. Θα ήταν καταστροφή, καθώς θα επέφερε μειώσεις 40%. Σκεφτείτε πως, μία ασφαλισμένη με μισθό 570 ευρώ που βγαίνει σε σύνταξη μετά από 15χρόνια παίρνει σήμερα σύνταξη 486 ευρώ. Αν η σύνταξη της υπολογιζόταν με κριτήρια πλήρους αναλογικότητας, θα έπαιρνε 200 ευρώ».

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν είναι:

  • πάγωμα των συντάξεων για 3 χρόνια
  • αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 20
  • παροχή κινήτρων κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης
  • και μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων.

Στο θέμα της αύξησης του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη τέθηκε και από την μελέτη του ΚΕΠΕ που δείχνει ο 26% των νέων συνταξιοδοτήσεων στο ΙΚΑ, δηλαδή το 1/4, αφορά ασφαλισμένους με εισφορές που δεν ξεπερνούν τα 15 έτη.

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι αν θα εφαρμοστεί άμεσα για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ή μόνο στους νέους ασφαλισμένους.

Όσο για την διοικητική ενοποίηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης με το ΙΚΑ, ο Γιώργος Κουτρουμάνης δηλώνει πως διαφωνεί γιατί θα επιφέρει δομικές στρεβλώσεις, επιβεβαιώνει όμως ότι εξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει προ ημερών ότι αν εφαρμοστούν όσα ζητά η Τρόικα, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν εώς και 20%. Υποστηρίζει ωστόσο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ριζικές αλλαγές.

Γιώργος Κουτρουμάνης: «Εμείς ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 26% Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία είναι η ανεργία. Αν το ποσοστό της περιοριστεί, έστω και οριακά και περάσει και η ρύθμιση για τις οφειλές, το σύστημα σιγά σιγά θα ισορροπήσει. Αν παραμείνει στο 27% και τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία που θα καταστραφούν».

Ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών ανάλογα με τις αντοχές του κάθε ασφαλιστικού ταμείου

Δημοφιλή