Επιστροφή στο Παρίσι για να στήσουν γέφυρες με την Αθήνα

Επιστροφή στο Παρίσι για να στήσουν γέφυρες με την Αθήνα
Sooc

Στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προσπαθεί η κυβέρνηση για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες να δει φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και υπολογίζεται ότι κατά την πρώτη σημερινή μέρα θα κρατήσουν έως πολύ αργά το βράδυ. Αύριο Τετάρτη η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τις διήμερες συναντήσεις στο Παρίσι, ως δείγμα του θετικού κλίματος που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντασης, χωρίς όμως να θέλουν να «φουσκώσουν» τις προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ταξίδι, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούσαν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη, μιλώντας για ένα «θετικό πρώτο βήμα το οποίο ανοίγει το δρόμο επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Και αυτό γιατί από την πλευρά της τρόικας το μήνυμα ήταν ότι ακόμα υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σε αυτό το κλίμα, πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν επιβεβαίωναν τα σενάρια περί τελικής συμφωνίας με τους δανειστές στο Παρίσι, ώστε να προλάβουν το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία ορόσημο την 8η Δεκεμβρίου όταν θα διεξαχθεί το τελευταίο επίσημο Eurogroup της χρονιάς.

«Η απόφαση να συναντηθούμε στο Παρίσι, έγινε γιατί υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσω μιας τηλεδιάσκεψης» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το ραντεβού συναποφασίστηκε με την τρόικα και δεν ήταν αποτέλεσμα ελληνικού αιτήματος.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα που έδιναν στελέχη και από την πλευρά των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι υπάρχει προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή.

Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν παράγοντες από το ΔΝΤ, οι οποίοι μίλησαν για πρόοδο στις συνομιλίες, χωρίς όμως να έχει μειωθεί ακόμα η απόσταση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το ραντεβού στο Παρίσι, ήταν αποτέλεσμα των διαδοχικών επαφών που είχε όλο το Σαββατοκύριακο η ελληνική πλευρά με τη πλευρά των δανειστών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τα αγκάθια που «παραμένουν» στην διαπραγμάτευση.

Το ραντεβού έκλεισε αργά το βράδυ της Κυριακής με τον τόπο συνάντησης να είναι επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως και την προηγούμενη φορά.

Πλέον η ελληνική πλευρά επιχειρεί να έρθει έστω και σε μία «προκαταρκτική» συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup την προσεχή Πέμπτη να δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Άλλωστε, παράγοντες και από τις δύο πλευρές έλεγαν ότι η απόφαση του EuroWorkingGroup, θα κρίνει και το εάν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να «κλείσει» το θέμα της αξιολόγησης και να συζητήσει με τους δανειστές την επόμενη μέρα του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως και τον Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ. Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στελέχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.

Δημοφιλή