Η οργή «καίει» τις ΗΠΑ. Δεν παραπέμφθηκε σε δίκη ο αστυνομικός

Η οργή «καίει» τις ΗΠΑ. Δεν παραπέμφθηκε σε δίκη ο αστυνομικός

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα κηρύχθηκε το Φέργκιουσον, μετά τις σφοδρές ταραχές, τις άγριες συγκρούσεις και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον από το Μιζούρι των ΗΠΑ, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον -άοπλο- τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενισχύουν την αστυνομία, μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι αστυνομικοί, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τουλάχιστον 12 κτίρια. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έγιναν 61 συλλήψεις, με τις κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες να κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη.

Τουλάχιστον 150 πυροβολισμοί

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή. Ο ίδιος προσωπικά «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» στην περιοχή. Νωρίτερα, αστυνομικός τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο Σεντ Λούις και σύμφωνα με tweet της αστυνομίας, ο αστυνομικός δέχθηκε σφαίρα στο χέρι και ο δράστης αναζητείται. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα Αμερικής) ήταν «πολύ χειρότερες» από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τον Ουίλσον στις 9 Αυγούστου.

Η σφοδρές αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες και προαναγγελθείσες. Ο κόσμος οργισμένος από την απόφαση του δικαστηρίου να μην περάσει από δίκη τον Ντάρεν Γουίλσον, συγκρούστηκε με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους αποτρέψει.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύουν και να βάζουν φωτιές σε αυτοκίνητα, να πετούν πέτρες και μπουκάλια προς το δικαστήριο, απ' όπου ανακοινώθηκε η απόφαση για τον αστυνομικό.

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Νέα Υόρκη, Φέργκιουσον, Σιάτλ, Σικάγο, Λος Αντζελες, Όκλαντ, και Ουάσινγκτον, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους και σημειώθηκαν ταραχές, μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον.

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Οργή στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ανακοίνωση πολλοί από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, ενώ δεν άργησαν τα επεισόδια.

Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Φέργκιουσον

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου

Οι ένορκοι δεν βρήκαν πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του Ντάρεν Ουίλσον. Σημειώνεται πάντως ότι η ομοσπονδιακή έρευνα συνεχίζεται ανεξάρτητα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Κατέληξαν ότι δεν υπάρχει πιθανή αιτία για να ασκηθούν οποιεσδήποτε διώξεις εναντίον του αξιωματικού Ουίλσον», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας του Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ουίλσον ισχυρίστηκαν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του. Ο Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον έξι φορές και η δολοφονία του είχε πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες στο προάστιο Σεντ Λίουις, καθώς και οργή για τη μεταχείριση των μειονοτήτων από την αστυνομία.

«Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του», ανέφερε σε ανακοίνωση της η οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, ενώ η μητέρα του ξέσπασε μπροστά στην κάμερα όταν άκουσε ότι ο άνθρωπος που σκότωσε τον γιο της δεν θα καθίσει καν στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Ψυχραιμία συνέστησε ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του, συνέστησε ψυχραιμία.

«Είμαστε μια νομοταγής χώρα και πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι όμως αποδεκτό ότι υπάρχει απογοήτευση και αναμενόμενο. Θα ήθελα να σταθώ στην έκκληση της οικογένειας του Μπράουν και να ζητήσω και εγώ ψυχραιμία. Οι γονείς του Μάικλ Μπράουν έχασαν τα περισσότερα από όλους και πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση τους. Από την αστυνομία ζητώ να είναι εγκρατής στην αντίδρασή της και να διατηρήσει τις διαδηλώσεις ειρηνικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοφιλή