Στο Παρίσι κληρώνει για δημοσιονομικό κενό και Ασφαλιστικό

Στο Παρίσι κληρώνει για δημοσιονομικό κενό και Ασφαλιστικό
Sooc

Ανυποχώρητη εμφανίστηκε η τρόικα και στο Παρίσι, σχετικά με τις εκτιμήσεις της για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία κράτησε πάνω από 12 ώρες, να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση. «Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωναν, προσθέτοντας ότι « Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες».

Η ελληνική πλευρά για ακόμα μια φορά προσπάθησε να πείσει του δανειστές ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν ξεπερνά το 1δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε στους δανειστές στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η υπαραπόδοση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των εσόδων μετά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται το 2015, τα έσοδα από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η περικοπή της δαπάνης του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι προσερχόμενος στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) στην κρίσιμη συνάντηση με τους ελεγκτές ο υπ. Οικονομικών δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το τι περιμένει από τη συνάτνηση με τους δανειστές: «Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε άμεσα την αξιολόγηση. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα. Και από τις δύο πλευρές τίθενται διάφορα θέματα».

Εσωτερικές διαφορές

Πάντως και χθες το βράδυ πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η στάση μεταξύ των δανειστών διαφέρει, καθώς η Κομισιόν εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτική, αντίθετα με το ΔΝΤ το οποίο εμφανίζεται ανυποχώρητο σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην πορεία της αξιολόγησης, οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε μετά το τελευταίο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί παράγοντες, σχολιάζοντας την καθυστέρηση της αξιολόγησης, επισημαίνουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω ενός ιδιότυπου “μπρα ντε φερ”, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ ή πιο συγκεκριμένα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Η διαδοχικές εμπλοκές που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης δείχνουν ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις με μοχλό το δημοσιονομικό κενό, ώστε να οδηγήσει του Ευρωπαίους στην υλοποίηση της δέσμευσης τους αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα από τις εκτιμήσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ επιμένει ότι θα χρειαστεί “κούρεμα” ή τουλάχιστον αναδιάρθρωση, γεγονός που αποδεικνύεται (όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ) και από τα χρήματα που λείπουν από το ελληνικό “ταμείο” το 2015 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Οι πιέσεις του ΔΝΤ, οδηγούν την Κομισιόν να απαιτεί από την Ελλάδα εδώ και τώρα λήψη νέων μέτρων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, να επιτευχθούν οι στόχοι (κυρίως αυτός του πλεονάσματος) και να αποδειχθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει ανάγκη και νέας αναδιάρθρωσης καθώς είναι βιώσιμο.

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έχει καμία σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Ως εκ τούτου, πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς στο Παρίσι είναι να κλείσει την ψαλίδα των εκτιμήσεων, ώστε να αποφύγει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Με το πρώτο μαχαίρι να μπαίνει στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν να θυσιαστεί στο “βωμό” του δημοσιονομικού κενού 1δις ευρώ από μείωση ορίων ηλικίας και συντάξεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έρχεται αντιμέτωπη με πολιτικό αδιέξοδο.

Η επιχείρηση αναβολής των συζητήσεων για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μοιάζει (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) ιδιαίτερα δύσκολη και πλέον η κυβέρνηση καλείται να λάβει επώδυνες αποφάσεις με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Ιανουαρίου.

Όλα θα κριθούν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, καθώς η τρόικα και το ελληνικό επιτελείο θα βάλουν στο τραπέζι τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, αλλά και τις περικοπές που θα καλύψουν το “κενό”. Ο χρόνος (εκτός απροόπτου) τελειώνει το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα σταματήσουν για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών και η ελληνική πλευρά θα μπει στην αναμονή περιμένοντας τις αποφάσεις του EuroWorkingGroup της Πέμπτης, οι οποίες μαζί με αυτές του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κρίνουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος, ο Χρ. Πρωτόπαπας από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.

Δημοφιλή