Καρέ καρέ η επέμβαση των ΟΥΚ για τη διάσωση των μεταναστών στην Κρήτη

Καρέ καρέ η επέμβαση των ΟΥΚ για τη διάσωση των μεταναστών στην Κρήτη

Σε βίντεο καταγράφηκε η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, από το πλοίο «BARIS» στα νότια της Κρήτης.

Περίπου στις 17:30 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η μεταφορά και περίθαλψη 585 επιβαινόντων μεταναστών στην Ιεράπετρα, μεταξύ των οποίων 150 γυναικών και 80 παιδιών. Λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε η ασφαλής αποβίβαση όλων των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαινε πάνω στο πλοίο είναι 595 άτομα. Συνελήφθησαν 21 εξ αυτών.

Νωρίτερα, οι μετανάστες είχαν εξετασθεί από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ύποπτο κρούσμα για Έμπολα. Επίσης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο πλοίο τρεις ομάδες των πέντε ιατρών, από τους οποίους οι 5 είναι αραβόφωνοι, με την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση. Για τις ανάγκες της, αναπτύχθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.

Με το ΕΚΑΒ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο 18 άτομα, εκ των οποίων και μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου υπάρχει ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.

Δημοφιλή