Προβάδισμα 7,5% για Σύριζα: Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Προβάδισμα 7,5% για Σύριζα
Eurokinissi

Καθαρό προβάδισμα 7,5 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Πρόθεση Ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, ο Σύριζα συγκεντρώνει 27,5%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 20%. Εκτός βουλής μένει η Δημοκρατική Αριστερά, που συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό από την Ανταρσύα.

Πρόωρες εκλογές

Ακριβώς το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνουν όσοι θέλουν και όσοι δεν θέλουν εκλογές. Οι αναποφάσιστοι αποτελούν το 8%.

Ανεξαρτήτως προτίμησης, το 47% πιστεύει πως κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ενώ μόλις το 42,5% προβλέπει πως η παρούσα Βουλή θα βρει το πρόσωπο που θα κερδίσει τη στήριξη 180 εδρών.

Απαισιοδοξία

Το 65,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί «να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ στον αντίποδα το 25,5% τοποθετείται θετικά.

Την ίδια στιγμή, το 63% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά», με μόλις το 24% να δηλώνει αισιόδοξο για τις κυβερνητικές ικανότητες της Κουμουνδούρου.

Η απαισιοδοξία είναι φανερή και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με το 64,5% να εκτιμά πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στους «επόμενους μήνες». Παράλληλα, το 59% πιστεύει πως η Αθήνα τελικά θα υποχωρήσει στις διαφωνίες που έχει με την τριμερή, ενώ το 30,5% προβλέπει πως θα υπάρξει κάποιος αμοιβαίος συμβιβασμός. Μόλις το 5,5% προβλέπει υποχώρηση των δανειστών, ενώ το 5% διαβλέπει «οριστική» ρήξη με την τριμερή.

Οικονομία

Καθαρά αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες και για τις προοπτικές της οικονομίας, με την πλειοψηφία να δηλώνει πως η πορεία της οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο θα είναι «σίγουρα χειρότερη» (34,5%) ή μάλλον χειρότερη (20,5%).

Το χάσμα μεταξύ θετικών και αρνητικών προβλέψεων εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο στις 32,5 μονάδες (55% έναντι 22,5%), μόλις ένα μήνα αφότου είχε πέσει στις 10 μονάδες (38,5% έναντι 28,5% στη μέτρηση Οκτωβρίου).

Το 22,5% γνωμοδοτεί πως η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.

Πολιτικοί αρχηγοί

Ούτε ένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει έχει περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές, και ούτε ένας δεν έχει ποσοστό δημοτικότητας πάνω από 24%.

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρό προβάδισμα μιας μονάδας (21%) σε σχέση με τον πρωθυπουργό (20%) στις «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες των πολιτών.

Το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης (24% θετικές και πολύ θετικές γνώμες). Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και έπονται Δημήτρης Κουτσούμπας (16%), Φώτης Κουβέλης (15,5%) και Πάνος Καμμένος (10,5%).

Τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχει Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, με 87% αρνητικές γνώμες και μόλις 4% θετικές, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 76% αρνητικές απόψεις και 8,5% θετικές.

Δημοφιλή