5 δημητριακά για καλή διατροφή

5 δημητριακά για καλή διατροφή
Multi-bits

Μπορεί η βρώμη να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του Έλληνα αλλά υπάρχουν τόσα άλλα δημητριακά στη φύση που μπορούν να μπουν στο καθημερινό μενού. Τα δημητριακά έχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Γνωρίστε τα και ενσωματώστε τα στη διατροφή σας!

Μαύρο ρύζι

Η φυσική ουσία που δίνει στο ρύζι το μαύρο του χρώμα περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού απέναντι σε καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την παχυσαρκία. Γι' αυτό το λόγο το μαύρο ρύζι έχει μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση και περιέχει περισσότερη πρωτεϊνη, σίδηρο και φυτικές ίνες σε σχέση με το καστανό ρύζι. Μπορείτε να το πασπαλίσετε στις σαλάτες σας, να το σερβίρετε με το κρέας ή να το ανακατέψετε με ο,τι λαχανικό σας έχει περισσέψει στο ψυγείο.

Φαγόπυρο ή μαυροσίταρο

Μπορεί για διατροφικούς λόγους να κατατάσσεται με τα δημητριακά, αλλά το φαγόπυρο προέρχεται από τους σπόρους ενός θάμνου. Δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλή περιεκτικότητας πρωτεΐνης και βιταμίνης Β, Ε και Κ. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το φαγόπυρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ασίας μιας και από αυτό φτιάχνονται τα γνωστά soba noodles, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το αλεύρι σε αρτοπαρασκευάσματα, γλυκά και κρέπες.

Κεχρί

Αποτελεί μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Λόγω του μαγνησίου που περιέχει είναι κατάλληλο και για αθλητές που προπονούνται εντατινό, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Μερικοί σπόροι από κεχρί στο ψωμί, στο ρύζι ή τα όσπρια θα ανεβάσουν την θρεπτική αξία κάθε γεύματός σας.

Σίκαλη

Εκτός από το ψωμί σικάλεως που είναι ένα μείγμα λευκού αλευριού και σίκαλης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απολαύσει κανείς προϊόντα 100% σικάλεως. Το αλεύρι σικάλεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο και οι νιφάδες σίκαλης να αντικαταστήσουν τη βρώμη στο πρωινό γεύμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σίκαλης βοηθάει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση της ινσουλίνης στον οργανισμό.

Κριθάρι

Το κριθάρι ήταν αγαπητό από την αρχαιότητα, μιας και το κατανάλωναν κατά κόρον τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Αιγύπτιοι. Οι φυσικές ουσίες που περιέχει το κριθάρι βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στη διατήρηση του βάρους. Μπορείτε να το απολαύσετε για πρωινό, σε ένα κρύο πιάτο με λαχανικά ή να αντικαταστήσετε με αυτό το ρύζι σε οποιοδήποτε πιάτο.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 8 Whole Grains You're Probably Not Eating που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.