Το Παρίσι σφράγισε την παράταση του μνημονίου

Το Παρίσι σφράγισε την παράταση του μνημονίου
sooc

Σε παράταση του μνημονίου και το 2015 οδηγεί η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταφέρει έστω και την ύστατη ώρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Από τη Villa Said στο Παρίσι δεν βγήκε λευκός καπνός και ως εκ τούτου μετά την άκαρπη διήμερη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την μάλλον ειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση των δανειστών να παρατείνουν το υφιστάμενο πρόγραμμα για μερικούς μήνες ακόμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημερινό EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες , στο οποίο θα μετέχει από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος, πέραν της αποτίμησης των Παρισινών διαπραγματεύσεων θα γίνει και η πρώτη συζήτηση σχετικά με τα τεχνικά θέματα της επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά καθώς υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα κιόλας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει επαφές με την τρόικα αναφορικά με τη μορφή αλλά και τη διάρκεια που θα έχει η παράταση του προγράμματος.

Τα σενάρια

Σχετικά με τη μορφή, πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το Eurogroup και κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση θα πρέπει να επισημοποιηθεί με μια νέα συμφωνία η οποία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και νέες συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελληνική πλευρά.

Το τι θα προβλέπουν οι δεσμεύσεις μένει να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, κοινοτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να ζητηθεί από την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους τομείς που αποτέλεσαν τα αγκάθια της τρέχουσας αξιολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Αθήνα να κληθεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ άλλων για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, και το Δημόσιο.

Από ελληνικής πλευράς αυτό που θα επιδιωχθεί είναι στο νέο Memorandum of Understanding, να περιλαμβάνεται σαφής δέσμευση των εταίρων αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δεσμεύσει από τώρα τους Ευρωπαίους ότι στη λήξη της παράτασης δεν θα ζητήθει και νέα παράταση, αλλά αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Βέβαια πριν από αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τη χρονική διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτή τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούν δύο απόψεις. Η μία θέλει το υφιστάμενο πρόγραμμα να “τρέξει” ακόμα δύο με τρεις μήνες, στην διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου.

Η δεύτερη άποψη όμως, η οποία πηγάζει από το Βερολίνο, θέλει παράταση τουλάχιστον 6μηνών, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο τόσο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όσο και για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας.

Δεν μας πάει το Παρίσι

Η γαλλική πρωτεύσουσα για δεύερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αποδείχτηκε ιδιαίτερα άτυχη για την κυβέρνηση. Όπως και την πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξεκίνησε από την Αθήνα με προσδοκίες και επέστρεψε με κομμένα τα φτερά. Έστω και αν αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη, οι ελπίδες για ένα θαύμα στο Παρίσι δεν έλειπαν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τελικά η Αθήνα πέρασε και αυτή τη φορά κάτω και από τον χαμηλό πήχη που είχε βάλει η ίδια, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την τρόικα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτών, ώστε να εξωραΐσει την εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά το τέλος και της δεύτερης ημέρας διαπραγματεύσεων υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είχε πει ότι “θα παρουσιάσουμε τη συνολική πρόταση για την έξοδο πριν την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας”.

Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλά περισσότερο και σε αλλά λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review».

Αναφορικά με την επιλογή το ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών να γίνει στο Παρίσι είπε ότι «Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω”.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι “αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλά επιμένει ότι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η ποσοτικοποίηση αλλά έχει γεφυρωθεί σε μεγάλο μέρος», σημείωσε.

Όπως είπε συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το δημόσιο και τα εργασιακά και επανέλαβε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά.

Διαπραγματευτικός Μαραθώνιος

Η μικρής διάρκειας δεύτερη συνάντηση την Τετάρτη και η 12ωρη διαπραγμάτευση της Τρίτης δείχνει ότι οι δύο πλευρές κατάλαβαν από την πρώτη ημέρα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια προσέγγισης στα ανοιχτά ζητήματα. Αν και πριν ακόμα φύγει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για το Παρίσι, οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα επιστρέψει την Τετάρτη το βράδυ, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αν υπήρχαν δήγματα προσέγγισης τις δύο πρώτες ημέρες, οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και την Πέμπτη. Παρά τις ελληνικές προσδοκίες οι αποσκευές της επιστροφής από το Παρίσι δεν είχαν κανένα δώρο Ούτε καν την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτό που δεν ήθελε. Δηλαδή την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου

Δημοφιλή