Οι διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν και η Αμερικάνικη υποκρισία

Οι διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν και η Αμερικάνικη υποκρισία

Από τη γέννηση της Αμερικής οι Αμερικανοί είχαν εμπνευστεί από την ιδέα “Ίση δικαιοσύνη σύμφωνα με τη νομοθεσία”.

Η εν λόγω φράση βρίσκεται στο αέτωμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α, τον ναό της πίστης μας του πολύτιμου Συντάγματος μας.

Και είναι αγωνιώδες, ή ακόμα χειρότερα, το να βλέπουμε αυτή τη ευγενή ιδέα να υπονομεύεται από τη δική μα υποκρισία και αντιθέσεις πάνω στα φυλετικά ζητήματα.

Κάναμε ένα εμφύλιο πόλεμο ωστόσο συνεχίζουμε να βάζουμε στο πυρήνα της δημόσιας ζωής μας τέτοια ζητήματα. Ναι εκλέξαμε τον Μπάρακ Ομπάμα- δύο φορές- αλλά αυτό ήταν το τέλος της ιστορίας.

Η σύγκρουση ανάμεσα στη νόμιμη δικαιοσύνη και το φυλετικό μαρτύριο ερχεται πάλη στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα στο Στ. Λούις του Μισούρι. Ο κόσμος παρακολουθεί, όπως έπρεπε να κάνει. Μπορούμε όμως να ζήσουμε με τα ιδανικά μας.

Είναι στο DNA μας να προσπαθήσουμε, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν την ουσία των επεισοδίων. Ένας αστυνομικός, ένας λευκός άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό μαύρο άνδρα σε μια γειτονιά που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Αφρο-Αμερικανούς.

Την Δευτέρα το βράδυ ένας τοπικός εισαγγελέας στα προάστια του Σεντ Λούις ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός Darren Wilson, δεν διώκεται λόγω του κρατικού νόμου και της διαθέσιμης μαρτυρίας.

Ο Γουίλσον είχε λόγο να πιστεύει ότι το θύμα, το Μίκαελ Μπράουν, ήταν ένας ύποπτος ληστείας, με αποτέλεσμα να θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τον αξιωματικό και άλλους πολίτες.

Γιατί;

Επειδή υπάρχει ένα πλαίσιο.

Στο δίκαιο των ΗΠΑ, οι τοπικοί εισαγγελείς έχουν μεγάλη ελευθερία να αποφασίζουν κατά πόσον ο ύποπτος πρέπει να δικαστεί. Στην περίπτωση αυτή, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να πάρει την απόφαση μόνος του.

Αντ 'αυτού, ζήτησε από μια μυστική προκαταρκτική επιτροπή να το πράξει. Κανονικά οι εισαγγελείς παρουσιάζουν αρκετά ακριβή στοιχεία για αυτό το είδος της κριτικής επιτροπής, ώστε να μπορέσει να λάβουν μια απόφαση.

Αλλά στην περίπτωση αυτή ο εισαγγελέας, ο Μπόμπ ΜακΚολουχ, έδωσε στην προκαταρκτική επιτροπή όλες τις μαρτυρίες που η αστυνομία και το FBI είχαν συλλέξει.

Το έκανε αυτό ώστε να “απαγκιστρωθεί” και να καθοδηγήσει την προκαταρκτική επιτροπή προς την δική του πλευρά.

Ο Γουίλσον είχε τον κρατικό νόμο στο πλευρό του. Ο νόμος του Μισσούρι για "χρήση βίας» από την αστυνομία είναι σε γενικές γραμμές “γραμμένος” για την προστασία των αξιωματικών.

Θα ήταν ωραίο να σκεφτεί κανείς ότι τίποτα από αυτά δεν έχει φυλετικό κίνητρο. Σε μέρη όπως το Σεντ Λούις είναι δυσανάλογο το ποσοστό των πυροβολισμών ενός λευκού αστυνομικού με μαύρο προφίλ.

Η περιοχή του Σεντ Λούις συνδυάζει την ιστορία του δουλοκτητικών Νότου και των αξιών των Μεσοδυτικών πολιτειών.

Θα ήταν ωραίο να πω ότι το Σεντ Λούις ήταν η εξαίρεση, αλλά δεν είναι. Πολλές άλλες πόλεις, όπως στην Ουάσιγκτον ΝΣ υπάρχει ο ίδιος φυλετικός και εισοδηματικός διαχωρισμός.

Το 1776 δηλώσαμε την πίστη μας στην ιδέα ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι." Εμείς λέμε ότι πιστεύουμε πάνω απ 'όλα στον τομέα του κράτους δικαίου, των αιρετών εκπροσώπων και εφαρμόσιμης δικαιοσύνης.

Συμπεριλαμβανομένων του Σεντ Λούις.

Δημοφιλή