Τρόικα: Κλιμακώνει τις πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων

Τρόικα:Κλιμακώνει τις πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων
Sooc

Την σαφή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση νέων δημοσιονομικό μέτρων περιμένουν σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, πριν δώσουν το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι η τρόικα θα περιμένει τις επόμενες ώρες την απάντηση της Αθήνας, σχετικά με την πρόθεση της να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στην αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και σε νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα Ταμεία.

Σε αντίθετη περίπτωση η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι είτε θα συμφωνηθεί παράταση του υφιστάμενου μνημονίου έως και 6 μήνες, είτε η Ελλάδα θα βρεθεί από την 1 Ιανουαρίου 2015, χωρίς “δίχτυ ασφαλείας”.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας έχει καταστήσει σαφές προς την Αθήνα, ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας (είτε ολοκλήρωσης του μνημονίου, είτε παράτασης του) εξαντλούνται στις 8 Δεκεμβρίου όταν και θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών ήρθαν την ώρα που στην κυβέρνηση εξετάζουν τα περιθώρια υπαναχώρησης στις πιέσεις της τρόικας, ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή των δανειστών.

Συγκεκριμένα η τρόικα ζητά αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων στη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες είναι ότι, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν από το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, από την πλευρά της η τρόικα φαίνεται πως συνεχίζει την τακτική κλιμάκωσης των πιέσεων, βάζοντας διαρκώς νέα εμπόδια όταν διαφαίνεται οποιαδήποτε λύση στον ορίζοντα.

Σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση των δανειστών να υπάρξει ακόμα μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ίσως και στο Παρίσι, εάν βέβαια πρώτα η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας.

Δημοφιλή