Ήρθε η πρώτη ελληνική Ακαδημία Σχέσεων

Ηρθε η πρωτη ελληνική Ακαδημία Σχέσεων
ouranos

Οι 4 ειδικοί της Ακαδημίας Σχέσεων, o relationship expert, ιδρυτής της, Νικόλας Ουρανός, η ομιλήτρια Τζιλ Δούκα, η sex editor, Ειρήνη Χειρδάρη και η relationship coach & strategic interventionist Μάρεα Λαουτάρη– Δεληγιάννη μιλούν στην HuffPost Greece για τις ανθρώπινες σχέσεις και τι μπορεί να κάνει κανείς για να τις βελτιώσει.

Τι ακριβώς είναι η Ακαδημία Σχέσεων;

Νικόλας Ουρανός: Η Ακαδημία Σχέσεων έρχεται να απαντήσει στην έλλειψη γνώσης, εργαλείων και πρακτικών συμβουλών στα θέματα των ερωτικών σχέσεων στην Ελλάδα. Έγινε με άλλα λόγια το πρώτο «σχολείο» για τις προσωπικές σχέσεις στην Ελλάδα. Συμμετέχω, έχοντας την έμπνευση και παίρνοντας την πρωτοβουλία για την ίδρυσή της, με την συνδρομή τριών ακόμα καταξιωμένων ειδικών. Της ομιλήτριας σε θέματα σχέσεων Τζιλ Δούκα, της sex editor Ειρήνης Χειρδάρη και της relationship coach & strategic interventionist Μάρεας Λαουτάρη - Δεληγιάννη.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το κομμάτι των σχέσεων;

Νικόλας Ουρανός: Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Γεννήθηκε για να ζει μαζί, να καλλιεργεί τα χαρίσματά του και να επεκτείνει τον χαρακτήρα του με διαβατήριο την επικοινωνία και τις σχέσεις που συνάπτει. Η ερωτική σχέση είναι ανώτερη από όλες τις υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή μας, γιατί απαιτεί μια τριπλή σύνδεση: τη σύνδεση του σώματος, του μυαλού και της ψυχής. Όσο ξεχωριστοί και επιτυχημένοι και αν είμαστε ή αν γίνουμε στα επαγγελματικά, στις φιλίες και στον κοινωνικό μας περίγυρο, πάντα κάτι θα λείπει και θα μας ενοχλεί αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι και δε νιώθουμε ολοκληρωμένοι στην προσωπική μας σχέση.Η ερωτική σχέση είναι το μόνο αληθινό και πραγματικό «διαβατήριο» που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και να οδηγήσει στην αληθινή, την πραγματική αγάπη. Και εγώ ο ίδιος πέρασα απίστευτες δυσκολίες στις σχέσεις μου και αυτό με έκανε να αναζητήσω τη γνώση, να εκπαιδευτώ και τώρα να θέλω να μεταδώσω την εμπειρία και τις παραστάσεις μου από αυτή τη διαδρομή και σε άλλους.

Πιστεύετε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν κρίση;

Τζιλ Δούκα: Οι σχέσεις ήταν πάντα ένα θέμα που απασχολούσε τους ανθρώπους. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες Αρχαίες Τραγωδίες βασίζονται σε ερωτικά δράματα και ότι τα σημαντικότερα έργα τέχνης περιγράφουν ερωτικές σκηνές θα αντιληφθούμε ότι οι σχέσεις ήταν ανέκαθεν ένα «καυτό» θέμα. Όμως, τα νούμερα σήμερα είναι ανησυχητικά μιας και σχεδόν ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο και ένας στους δυο Έλληνες δεν είναι σε μια μόνιμη σχέση. Επίσης, αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να είναι σε σχέση, με την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Τζιλ Δούκα: O λόγος είναι απλός. Κανείς ποτέ δεν μας έμαθε τους νόμους των σχέσεων. Περάσαμε χιλιάδες ώρες εντρυφώντας σε κάθε λογής θέματα, μαθήματα και επιστήμες και δεν μάθαμε τα πιο απλά. Δηλαδή, να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να ακούμε πραγματικά, να εκφράζουμε την διαφωνία μας εποικοδομητικά, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και να μπορούμε να τις επικοινωνούμε. Πάνω από το 80% των οικογενειών είναι δυσλειτουργικές, ενώ κάποιες έρευνες δίνουν και ποσοστά των τάξεων του 97%. Σε αυτές τις οικογένειες -όπου έχουμε μεγαλώσει όλοι- μάθαμε να λειτουργούμε με «λάθος» τρόπο. Είναι προφανές ότι όταν έχεις μάθει κάτι λάθος, χρειάζεται πολύ δουλειά, συγκέντρωση καθώς και εκπαίδευση για να φτάσεις στο σημείο να μάθεις τους σωστούς νόμους που διέπουν τις σχέσεις και το κυριότερο- να τους εφαρμόζεις θέτοντας υγιή όρια. Από όλα τα παραπάνω προέκυψε η ανάγκη για την Ακαδημία Σχέσεων.

Από την εμπειρία σας, ποια είναι τα ποιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους;

Ειρήνη Χειρδάρη: Οι άνθρωποι δίνουν λανθασμένα μηνύματα ο ένας στον άλλον και αντί να δώσουν έναν μεγάλο έρωτα στον άλλον, δίνουν κάτι πεζό. Ο έρωτας, όμως, είναι από την φύση του κάτι μεγάλο, το πιο δυνατό ανθρώπινο συναίσθημα. Δεν μπορείς να δώσεις λίγο έρωτα γιατί στον έρωτα δεν υπάρχει μέση λύση. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό μεγάλοι έρωτες να χάνονται από λανθασμένα μηνύματα που δίνει ο ένας στον άλλον. Mέσα στην σχέση, το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται είναι ότι σταματούν να βγαίνουν ραντεβού. Το ότι βρίσκεται κάποιος σε μία σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν τα ραντεβού και οι ερωτικές εξομολογήσεις. Μέσα στην ρουτίνα δεν βιώνεις πια τον έρωτά σου, τον καταπίνει μια καταναγκαστική καθημερινότητα. Μεγάλο πρόβλημα των σχέσεων αποτελούν και οι καυγάδες. Δυο συμβατοί άνθρωποι σημαίνει ότι ξέρουν και να διαφωνούν δεν φτάνουν στα άκρα. Δεν διαφωνούν για το σύνολο του χαρακτήρα του συντρόφου τους αλλά γιατί βλέπουν διαφορετικά ένα συγκεκριμένο θέμα. Η διαφωνία είναι χρήσιμη για να καταλάβει ο ένας καλύτερα τον άλλον και να εξελιχθεί η σχέση αλλά χωρίς να χρησιμοποιούνται φράσεις που ακυρώνουν το σύντροφο.

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στα προγράμματα σας;

Νικόλας Ουρανός: Στα προγράμματα της Ακαδημίας Σχέσεων μπορούν να λάβουν όλοι όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν μια ευτυχισμένη ερωτική σχέση. Το μότο της Ακαδημίας Σχέσεων είναι το Υπάρχει η Αληθινή Αγάπη και ενθαρρύνουμε, με live αλλά και online workshops, τους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, όχι μόνο να ανακαλύψουν το άλλο τους «ολόκληρο» αλλά και να ζήσουν καλά μαζί του. Από τον Ιούλιο του 2014, μέχρι τώρα, στα δύο ολοκληρωμένα προγράμματά μας τα οποία παρακολουθούν πάνω από 500 συμμετέχοντες, υπερτερούν σε ενδιαφέρον οι γυναίκες, αλλά μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η συμμετοχή όλων των ηλικιών, με την νεαρότερη συμμετοχή την Έλενα 17 ετών και τη γηραιότερη από ένα ζευγάρι 76 ετών.

Υπάρχει τελικά μυστικό για την τέλεια σχέση; Ποιο είναι αυτό;

Μάρεα Λαουτάρη-Δεληγιάννη: Το μυστικό της δημιουργίας μίας τέλειας σχέσης υπάρχει και είναι εύκολο να το εφαρμόσουμε εάν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι δημιουργοί της χαράς, της ικανοποίησης και τελικά της ίδιας μας της ευτυχίας στη ζωή. Εάν θέλετε λοιπόν να βιώσετε την βαθιά ικανοποίηση στη σχέση σας χρειάζεται να βασιστείτε σε τρεις πυλώνες: Στον Εστιασμό, στους Κανόνες και το Κοινό Όραμα.Εστιασμός σημαίνει οτι κάθε στιγμή εστιάζεστε σε γεγονότα /ερεθίσματα που αφορούν στη σχέση σας και στη συνέχεια δίνετε μία προσωπική ερμηνεία σε αυτά απαντώντας στην ερώτηση «Τι σημαίνει αυτό για εμένα;»Οι Κανόνες αφορούν στις καταστάσεις που αισθάνεστε οτι χρειάζεται να συμβαίνουν ή να καλύπτονται στην σχέση για να θεωρείτε ότι όλα πάνε καλά. Στην περίπτωση που έχετε θέσει πολλούς και διαφορετικούς κανόνες για να βιώσετε αγάπη, τρυφερότητα και συντροφικότητα, τότε αυτοπαγιδεύεστε και κάνετε το «παιχνίδι της αγάπης» περισσότερο δύσκολο από ότι χρειάζεται να είναι. Τρίτη και τελευταία συμβουλή είναι το Κοινό Όραμα. Ζευγάρι που δεν πορεύεται σε κοινή πορεία και τελικά σε Κοινό Όραμα συνήθως χάνεται στη διαδρομή. Είναι πολύ σπουδαίο να συμφωνήσετε μαζί με τον/την σύντροφό σας που και πως θα θέλατε να είστε σαν ζευγάρι σε 10-15 χρόνια από τώρα. Ένας κοινός τόπος αποτελεί για την ερωτική σχέση κατεύθυνση και τελικό προορισμό.

Το πρώτο πρόγραμμα «Τα 3 κλειδιά για μια ευτυχισμένη σχέση» διατίθεται για online παρακολούθηση από το site μας και ταξιδεύει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου για ένα μοναδικό live σεμινάριο στην Λευκωσία της Κύπρου ενώ το «Βρες τον Άνθρωπο σου» θα βρίσκεται σε εξέλιξη τις Πέμπτες 27/11 και 4/12 live και τις Κυριακές 30/11 και 7/10 online.

Περισσότερα εργαλεία για τις σχέσεις μπορείτε να βρείτε στο site της Ακαδημιας Σχέσεων, κάνοντας την εγγραφή σας στο newsletter.