"Εκτός Καταστατικού πλαισίου η πρόταση για Συνέδριο" λέει το ΠΑΣΟΚ

"Πέταξε το γάντι ο Βενιζέλος στον Παπανδρέου"
Greeces' Finance Minister Evangelos Venizelos, left, speaks to former Greek Prime Minister George Papandreou during a conference of PASOK socialist party at Faliro near Athens, Saturday, March 10, 2012. Greece's private creditors agreed Friday to take cents on the euro in the biggest debt writedown in history, paving the way for an enormous second bailout for the country to keep Europe's economy from being dragged further into chaos. (AP Photo/Kostas Tsironis)
Greeces' Finance Minister Evangelos Venizelos, left, speaks to former Greek Prime Minister George Papandreou during a conference of PASOK socialist party at Faliro near Athens, Saturday, March 10, 2012. Greece's private creditors agreed Friday to take cents on the euro in the biggest debt writedown in history, paving the way for an enormous second bailout for the country to keep Europe's economy from being dragged further into chaos. (AP Photo/Kostas Tsironis)
ASSOCIATED PRESS

Μέσα σε 951 λέξεις η Χαριλάου Τρικούπη μέσω άτυπης ενημέρωσης που τιτλοφορείται "πορεία προς το Πολιτικό - Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη" επιχειρει να αποδομίσει πλήρως την πρόταση Παπανδρέου για έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Είναι ενδεικτικό οτι το κείμενο που έχει και τη μορφή "προειδοποίησης" προς τον πρωην Πρωθυπουργό, καταλήγει με αναφορές στις πρωτοβουλίες ενότητας που έχει αναλάβει κατα καιρούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως οι πρόσφατες συναντήσεις με τους δυο πρωην προέδρους του Κινήματος, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα οτι "οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν. Όλα και όλοι κρίνονται".

Στο μεταξύ η Δημοκρατική Παράταξη, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για το ΠΑΣΟΚ και «λανσάρεται» πλέον και μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κινήματος.

Ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση

"Η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα (52 στις 61) μετά από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ανοικτά τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κινήματος (ΚΠΕ- Πολιτικού Συμβουλίου) για την διενέργεια του Πολιτικού - Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και στις οποίες συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από την Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα μαζικά κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες.

Στην αμέσως επόμενη φάση θα εξελιχθεί ο οργανωμένος ανοικτός δημοκρατικός διάλογος ενώ θα οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι Προγραμματικές θέσεις (το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ) και οι πολιτικές θέσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης εν όψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και στηρίζουν στην πράξη την ενότητα και τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων ετών για την πορεία και το μέλλον της χώρας - λίγο πριν την αλλαγή σελίδας - δεν θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχουν απαντηθεί κατ´ επανάληψη στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο ) και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο .

Έχει δημιουργηθεί σε ορισμένους η εσφαλμένη εντύπωση ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό και με σεβασμό στο τίτλο, το έμβλημα και γενικότερα την ταυτότητα του κινήματος. Η πρόταση όμως που διατυπώθηκε κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικό-αξιακή ταυτότητα. Το ΠΑΣΟΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης που μηδενίζει την εισφορά και το ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Η πρόταση απευθύνεται άλλωστε σε όσους κινούνται στον ευρύτερο χώρο, άρα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και όχι στα μέλη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση συνεπώς αυτή, ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στην αμφισβήτηση τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει - υποτίθεται - να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα. Χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της χώρας που απασχολούν τους πολίτες. Αυτή είναι μια πολιτική προσέγγιση σεβαστή στη διαφορετικότητα της. Δεν είναι όμως η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως οι αποφάσεις της ΚΠΕ και του Π.Σ. για τη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης διασφαλίζουν τη συντεταγμένη λειτουργία και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με τα όργανα, τις οργανώσεις και τα μέλη του και ταυτόχρονα την άμεση και ενεργό συμμετοχή άλλων κινήσεων ,των εταίρων μας της Ελιάς και όλων των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών που το επιθυμούν μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Η πρόσκληση συμμετοχής είναι ανοικτή σε όλους για τη συσπείρωση και διεύρυνση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας, του εθελοντισμού και ακτιβισμού, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών δικτύων, της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το κεφάλαιο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και την αποστολή του κινήματος και τις ανάγκες της χώρας.

Η εμπειρία των ευρωεκλογών με το δυναμικό και αξιόπιστο ψηφοδέλτιο της Ελιάς έδειξε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τέτοιες ενωτικές πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι υπονόμευσαν την προσπάθεια στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα ψηφοδέλτια που καταποντίστηκαν.

Στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη ,το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το Ποτάμι και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ.

Αν κάποιος νομίζει ότι η συνάντηση με τις δυνάμεις αυτές και πολλούς πολίτες χωρίς κομματική ένταξη που πιστεύουν στη Δημοκρατική Παράταξη θα επιτευχθεί μέσα από μια πρόσκληση συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ και το δικό του κομματικό συνέδριο, είτε αγνοούν τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη κοινωνία είτε επιδιώκουν μια εσωστρεφή διαδικασία που αδιαφορεί για τη κοινωνία, ενώ ο κίνδυνος είναι η κοινωνία να αδιαφορήσει για τις εσωστρεφείς κομματικές διαδικασίες.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται συνεπώς συντεταγμένα, ήρεμα και αποφασιστικά στη γραμμή που έχει χαραχθεί από τα συλλογικά του όργανα και έχει στραμμένη την προσοχή στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα γιατί αυτή είναι η εθνική και παραταξιακή του υποχρέωση.

Ταυτόχρονα, όπως έχει τονίσει κατά επανάληψη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα αναλαμβάνονται διαρκώς όλες οι πρωτοβουλίες ενότητας του χώρου, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να υπονομεύεται η υπόσταση, η αξιοπιστία και ο μάχιμος κοινοβουλευτικά και πολιτικά χαρακτήρας του κινήματος. Χωρίς να υπονομεύεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και η παράταξη. Άλλωστε μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία ήταν οι συναντήσεις που προκάλεσε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους προκατόχους του Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου τους οποίους και ενημέρωσε σε βάθος για όλα. Οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν. Όλα και όλοι κρίνονται".

Δημοφιλή