Ποιοι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν

Ποιοι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν
Eurokinissi

Θέλοντας να αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο οριζόντια μέτρα στο ασφαλιστικό και ειδικά στην περικοπή συντάξεων, η κυβέρνηση, ετοιμάζει το εναλλακτική της πρόταση προς την Τρόικα, που προβλέπει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ 6,5%, στο 8% ή 9,5% , με στόχο την επιστροφή της στην Αθήνα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, εντός του 2014.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα απέφερε αντίστοιχα έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα.

Έτσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%), μέτρο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 350 εκατομμύρια, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ, είναι:

  1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να αυξήσει κατά 1,5 μονάδες τον συντελεστή (να φθάσει δηλαδή στο 8%) το όφελος για τον προϋπολογισμό θα ήταν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ενώ με αύξηση του συντελεστή στο 9,5% το όφελος θα έφτανε στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει απορρίψει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (μόνο διαμονή) στο 13%.
  2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες της εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.
  3. Ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται στον συντελεστή 23%. Εξετάζεται η αύξηση του συντελεστή στο 23,5%.
  4. Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες , η κυβέρνηση , εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας και στα τσιγάρα.
  5. Σημειώνεται πως τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να στείλει μέχρι σήμερα γραπτώς τις νέες αντιπροτάσεις του, προς την Τρόικα, ελπίζοντας αυτή τη φορά να γίνουν δεκτές.

Δημοφιλή