Περικοπές στο Δημόσιο προκρίνει η Κυβέρνηση.Έρχεται νέο πακέτο στήριξης λέει το Spiegel

Περικοπές στο Δημόσιο προκρίνει η Κυβέρνηση.Έρχεται νέο πακέτο στήριξης λέει το Spiegel
eurokinisi/nikolaidis g.

Στη λογική των «αμοιβαίων» υποχωρήσεων κινείται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης- δανειστών όπως άλλωστε είχε ήδη γράψει η HuffPost Greece. Από ελληνικής πλευράς και προκειμένου στο βαθμό που είναι εφικτό να σωθούν οι συντάξεις, προκρίνεται η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ ενώ στη «μέγγενη» μπαίνει και το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή το γερμανικό Spiegel κάνει λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα αφού η πιθανή καταφυγή στα 10δισ. Ευρώ της προληπτικής χρηματοδότησης θα σημαίνει και νέα μέτρα ενώ η ιταλική Republica «βλέπει» κινδύνους για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από μια πιθανή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Δημόσιο και ΦΠΑ αντί για συντάξεις

Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν στις αλλαγές που προωθεί η πρώτη για την καθιέρωση νέων κατώτατων εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο, χαμηλότερων περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα.

Οι νέοι κατώτατοι βασικοί μισθοί θα κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλονται για 2 χρόνια σε όσους προσλαμβάνονται από το 2015 και μετά στο Δημόσιο.

Οι υπάλληλοι που θα λαμβάνουν τους νέους αυτούς χαμηλότερους εισαγωγικούς μισθούς δεν θα είναι μόνιμοι αλλά «δόκιμοι», δηλαδή θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά. Με τη συμπλήρωση 2 ετών εργασίας στο Δημόσιο θα κρίνονται για το έργο που έχουν επιτελέσει κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.

Παράλληλα θα καταργηθεί από το 2016 η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» την οποία λαμβάνουν με τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους περίπου 60.000 υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία, μεταξύ των οποίων και οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, οι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ.ά. Η εξοικονόμηση που προκύπτει από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 σημειώνεται πως θα τεθεί σε ισχύ πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών πρόγραμμα ανακατανομής της «προσωπικής διαφοράς». Δηλαδή το ποσό της «διαφοράς» αυτής θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακών, τελωνειακών κ.ά.) και θα προστεθεί στις αποδοχές άλλων υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου με βάση κριτήρια αξιολόγησης και με βάση τα προσόντα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ εξετάζεται η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ 6,5%, στο 8% ή 9,5%. Αυτή η κίνηση θα απέφερε αντίστοιχα έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα.

Έτσι, εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%), μέτρο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 350 εκατομμύρια, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο «πακέτο» και o «επικίνδυνος» ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρεπορτάζ της Δευτέρας που προ δημοσιεύει το Spiegel, τονίζεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι, από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν συμφωνήσει για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα. Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της Ελλάδας , στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Βέβαια κάθε πρόσθετη βοήθεια, δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από απαιτήσεις για τη λήψη νέων μέτρων γι αυτό και στο Spiegel τονίζετα πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Στο μεταξύ και ενώ ακόμη είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των δανειστών με την παρούσα κυβέρνηση ο ξένος Τύπος «κοιτάζει» την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό.

Στο άρθρο της Republica, με την υπογραφή του πρώην διευθυντή της Εουτζένιο Σκάλφαρι, «οι ελληνικές εκλογές αποτελούν τον δυναμίτη που μπορεί να προκαλέσει κρίση όχι μόνον στο ευρωπαϊκό σύστημα, αλλά και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με μια πολιτική κρίση διεθνών διαστάσεων». Μια νίκη δε του ΣΥΡΙΖΑ «θα διαμόρφωνε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα, διότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να αποκηρύξει το ευρώ και την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, ο δημοσιογράφος ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της έλευσης της τρόικας και στην Ιταλία σημειώνει πως η «Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην Ευρώπη μόνον υπό έναν όρο: αν η Ευρώπη αναλάβει για διάστημα πενήντα χρόνων το ελληνικό χρέος, καταβάλλοντας και τα επιτόκια. Ο Ντράγκι είπε ότι το αίτημα θα μπορούσε και να γίνει δεκτό, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο ύψος του συγκεκριμένου χρέους, αλλά με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα προηγούμενο που αφορά, κυρίως, την Ιταλία. Oι διαστάσεις του ιταλικού δημόσιου χρέους, όμως, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς μια τέτοια διαδικασία και, εκτός αυτού, θα ξέσπαγε ένα κύμα κερδοσκοπίας μακράς διαρκείας που θα οδηγούσε την Ιταλία στην χρεοκοπία και μαζί της όλο το διεθνές τραπεζικό σύστημα».

Δημοφιλή