Αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία της τοπικής οργάνωσης της Χ.Α. στη Σπάρτη

Αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία της τοπικής οργάνωσης της Χ.Α. στη Σπάρτη
huffpost greece

Ερωτήματα προκαλεί η αιφνίδια αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της στιγματισμένης τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Σπάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «Ε.Τ.» της Κυριακής. Πρόκειται για μία τοπική οργάνωση που αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες που αποκαλύφθηκαν πριν από δύο μήνες για βιασμό 13χρονης μέσα στα γραφεία της.

Η είδηση, που είχε σκάσει σαν βόμβα στην κλειστή κοινωνία της Σπάρτης, έγινε γνωστή ύστερα από δημοσιοποίηση απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας ανάμεσα στον προφυλακισμένο Γιάννη Λαγό και τον γνωστό χρυσαυγίτη Σωτήρη Δεβελέκο.

«Ρε με πήρανε τηλέφωνο από την τοπική πριν δέκα μέρες για ένα περιστατικό που βιάσανε, ασελγήσανε ξέρω ‘γω δεν βιάσανε στο κοριτσάκι μιας τύπισσας η οποία έριχνε… στα γραφεία», αναφέρει απόσπασμα από τη συνομιλία που αποτελεί μέρος της δικογραφίας της πολύκροτης υπόθεσης.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, τα γραφεία του κόμματος έβαλαν τότε λουκέτο και ο τότε επικεφαλής τους, Γιώργος Ορφανάκος, ο οποίος στην ίδια συνομιλία φέρεται να λέει για το 13χρονο κορίτσι «ας μην άνοιγε τα πόδια του», χάθηκε από το προσκήνιο. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι την περασμένη εβδομάδα η Χ.Α. θα ανακοίνωνε ότι η τοπική οργάνωση ανοίγει ξανά με νέο Γραμματέα τον Χρήστο Κατράκη.

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα και στοιχεία της δικογραφίας από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δείχνουν ότι ο Χρήστος Κατράκης ανήκε στον σκληρό πυρήνα του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.

Όπως λέει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ. Α., πρόκειται για άτομο που ανήκε στο «τμήμα ασφαλείας» της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, τα περισσότερα μέλη του οποίου κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

«Η Χρυσή Αυγή βλέποντας ότι χάνει ακόμα και πιστούς ψηφοφόρους της στη Σπάρτη προσπάθησε να ξεπλύνει τη δημόσια εικόνα της με αλλαγή του επικεφαλής. Πρώτα εξαφάνισε τον παλιό γραμματέα που έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της συγκάλυψης του καταγγελλόμενου βιασμού και ύστερα τοποθέτησε στη θέση του τον Κατράκη», προσθέτει ο κ. Καμπαγιάννης.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύεται σήμερα ο Χρήστος Κατράκης απεικονίζεται δίπλα στον Γιώργο Ρουπακιά και σε άλλα μέλη του «τμήματος ασφαλείας» Νίκαιας μέσα στα γραφεία της οργάνωσης, πιθανότατα μετά από κάποια δράση κατά την οποία πήραν ως «λάφυρο» αντιφασιστική σημαία. Ανάμεσα στα άτομα που απαθανατίζονται στην ίδια φωτογραφία βρίσκονται –εκτός από το Ρουπακιά- εφτά ακόμα κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Πρόκειται για οργανωμένα μέλη με δυναμική παρουσία στην περιοχή της Νίκαιας για όλο το διάστημα που προηγήθηκε της δολοφονίας Φύσσα. Η δράση τους κλιμακώθηκε από το Μάιο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. Ο Κατράκης, πάντως, ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε, καθώς δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τον συνδέει με ποινικό αδίκημα.

Πανηγυρικά εγκαίνια

Η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε τα εγκαίνια των νέων γραφείων της σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία βουλευτών της και του εν αποστρατεία αντιστράτηγου και ευρωβουλευτή, Γιώργου Επιτήδειου.

«Την ομιλία άνοιξε ο συναγωνιστής και Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, Χρήστος Κατράκης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους κάλεσε να δώσουν δυναμικό αγώνα για την απελευθέρωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Γ. Μιχαλολιάκου αλλά και των εγκλείστων συναγωνιστών και βουλευτών του Κινήματος», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

Η συνομιλία-φωτιά

Η συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο πριν τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Περιλαμβάνεται στη δικογραφία διότι το κινητό τηλέφωνο του Δεβελέκου –οδηγού και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Νίκου Μιχαλολιάκου- παρακολουθούνταν με εισαγγελική διάταξη πριν γίνουν οι άρσεις για τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Σωτήρης Δεβελέκος σε άλλη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία του, που έχει δει το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία, εμφανίζεται να εξαπολύει προκλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Φύσσα. Μιλώντας με φίλο και ομοϊδεάτη του σχολίαζε τη συμμετοχή του 34χρονου μουσικού σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Τώρα θα κάνει εκπομπή από τον παράδεισο».

Στο μεταξύ, έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής απευθύνουν οι δικηγόροι για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα τόνισαν ότι πρέπει να προσδιοριστεί η έναρξή της στο ακροατήριο. Τόνισαν δε ότι τα θύματα της Χ.Α. είναι πολύ περισσότερα από τις υποθέσεις και πως η δράση της ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το χρόνο που αναφέρεται στην πρόταση του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου προς το δικαστικό συμβούλιο που θα εκδώσει το παραπεμπτικό βούλευμα.

Δημοφιλή