Κωδικός «Crypto-Wall»: Πώς κακοποιοί πουλάνε προστασία μέσω διαδικτύου και ζητάνε λύτρα έως 3000 ευρώ

Κωδικός «Crypto-Wall»: Πώς κακοποιοί πουλάνε προστασία μέσω διαδικτύου και ζητάνε λύτρα έως 3000 ευρώ
Nintendo powerglove, top hat, HTTP Log file on top
Nintendo powerglove, top hat, HTTP Log file on top
dustball/Flickr

Μέχρι σήμερα ξέραμε τους «νονούς» της νύχτας που πουλάνε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά. Τα δεδομένα, ωστόσο, στην εποχή του διαδικτύου αλλάζουν με ταχύτητα φωτός με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί εδώ και λίγες εβδομάδες στη χώρα μας η «ηλεκτρονική προστασία».

Χάκερ έφτιαξαν έναν νέο ιό που ονομάζεται «Crypto-Wall», ο οποίος κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές (word, excel, pdf, jpg). Στη συνέχεια, ζητούν «λύτρα», συνήθως από 1.000-3.000 ευρώ, για να τα ξεκλειδώσουν.

Η πρώτη καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. από πολίτη που έπεσε θύμα του ιού έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι χάκερ έχουν «παγιδέψει» δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τις Αρχές να αναζητούν τους δράστες σε όλο τον κόσμο.

«Πρόκειται για ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και εξαπλώνεται κυρίως μέσω μαζικής αποστολής e-mail και μέσω «ροζ» ιστοσελίδων. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί περίπου 15 καταγγελίες, ενώ εκτιμάμε ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. Υπολογίζουμε ότι οι χάκερ που το δημιούργησαν έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ κέρδος σε όλο τον κόσμο. Η έδρα τους πιθανότατα είναι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου τους αναζητά η Europol», λέει στην HuffPost Greece αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόσφατα θύμα του «Crypto-Wall» έπεσε ακαδημαϊκός από την Αθήνα, ο οποίος ξύπνησε ένα πρωί και διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο στον υπολογιστή του. Έχασε έτσι όλες τις εργασίες που είχε κάνει για το Πανεπιστήμιο και το διδακτικό υλικό του. Στον υπολογιστή του εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έγραφε ότι αν ήθελε να ξαναδεί τα αρχεία του πρέπει να πληρώσει.

Τις περισσότερες φορές οι δράστες ζητούν η καταβολή των «λύτρων» να γίνει μέσω «bitcoins» (ηλεκτρονικό νόμισμα). Όπως λέει αστυνομική πηγή, ζητούν πέντε «bitcoins», καθώς το ένα «bitcoin» αναλογεί σε 600 ευρώ.

Το «Crypto-Wall» είναι λογισμικό τύπου «Crypto-Malware» και μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις ενός λειτουργικού συστήματος. Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το οποίο κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αστυνομιών όλης της Ευρώπης, προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες για την προστασία τους απέναντι στον νέο ιό:

1) Οι πολίτες που λαμβάνουν e-mail από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση να μην ανοίγουν τα links και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

2) Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.

3) Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,

4) Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Δημοφιλή