Παράταση του μνημονίου και νέα μέτρα σχεδιάζει η τρόικα

Παράταση του μνημονίου και νέα μέτρα σχεδιάζει η τρόικα
Menelaos Myrillas / SOOC

Ακόμα πιο κοντά φέρνουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οι ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα, που ασκούν οι δανειστές. Το χθεσινό e-mail της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν στην Αθήνα ότι θα δώσει λύση στο μυστήριο της επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτών, έκανε τα πράματα να μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιμονή της τρόικας να ζητά νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να ψηφιστούν εδώ και τώρα, οδηγεί σε πλήρη εμπλοκή της διαπραγμάτευσης. «Κάποιοι από τους δανειστές δείχνουν ότι θέλουν να μας οδηγήσουν στην παράταση του μνημονίου» σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «στο e-mail που έστειλαν δεν υπήρχε καμία ένδειξη γεφύρωσης του χάσματος».

Αυτές οι εξελίξεις άλλωστε μετά και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησαν στην απόφαση να μην διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία τα οποία και θα αποστείλει με νέο e-mail στην τρόικα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μεταπείσει τους δανειστές.

«Δεν υπήρχε λόγος για τηλεδιάσκεψη, από τη στιγμή που μας χωρίζουν ακόμα πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Παρόλα αυτά αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε «τεχνικό αλλά και πολιτικό περιθώριο» ώστε να υπάρξει συμφωνία και στη συνέχεια ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αφήνοντας για τις αρχές του 2015 μόνο ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό προϋποθέτει από την πλευρά των δανειστών να υπάρξουν ενδείξεις ότι επιθυμούν και αυτοί το ίδιο.

«Όσο κοντά και αν έχουμε έρθει με τους δανειστές, εμείς έχουμε κάνει όσα βήματα προς τα πίσω μπορούσαμε, τώρα είναι η σειρά τους», έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες.

Παράταση του προγράμματος

Πλέον στην κυβέρνηση αποδέχονται ότι το θέμα της παράτασης του μνημονίου βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Έτσι κι αλλιώς, εάν δεν υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες, η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με μια πολιτική συμφωνία.

Επισημαίνεται πάντως, ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον αυτή τη στιγμή συζητά το ενδεχόμενο μόνο μιας «τεχνικής παράτασης» του υφιστάμενου μνημονίου, η οποία θα έχει διάρκεια μερικών εβδομάδων, ώστε να υπάρξει χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική συμφωνία που προετοιμάζουν εδώ και καιρό οι δανειστές περιλαμβάνει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για τουλάχιστον 6μήνες, την οποία μάλιστα θα πρέπει , όπως προβλέπεται, να αιτηθεί στους Ευρωπαίους η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι-δανειστές προτιμούν αυτή τη στιγμή να συμφωνηθεί με την Αθήνα μια παράταση τουλάχιστον 6 μηνών ώστε να υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να ψηφιστούν τα «αναγκαία» μέτρα και παράλληλα να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νέας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Σε αυτούς τους 6 μήνες, θεωρείται δεδομένο ότι η εποπτεία τόσο από την πλευρά των Ευρωπαίων όσο και από την πλευρά του ΔΝΤ θα παραμείνει ως έχει, παρά το διαφορετικό κλίμα που δημιουργούσαν πριν από λίγο καιρό κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θα γίνει εκτενής συζήτηση τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και για την προοπτική παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχος της Κομισιόν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους εν όψει του κρίσιμου Eurogoup της Δευτέρας, είπε ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία και σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Δευτέρα» αλλά τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η βασική προσδοκία». Πρόσθεσε δε ότι στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για πιστωτική γραμμή και τεχνική παράταση ταυτόχρονα, αλλά θεωρεί απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Παρόλα αυτά οι δανειστές επιθυμούν η υπόθεση να έχει κλείσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ώστε να προλάβει το ελληνικό αίτημα για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών, πριν τη διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δημοφιλή