Μνημόνιο και το 2015 αποφάσισε η τρόικα

Μνημόνιο και το 2015 αποφάσισε η τρόικα
Sooc

Ως μονόδρομος φαντάζει πλέον η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και το 2015, καθώς οι δανειστές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να απαγκιστρωθεί από το πρόγραμμα.

Όλες οι πληροφορίες πλέον συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι υπόλοιπες 14 ημέρες που απομένουν μέχρι να κλείσουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η τρόικα θα ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζονται ώστε να ενεργοποιηθεί η παράταση του προγράμματος και όχι με τις διαφορές που την χωρίζουν με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και αυτό καθώς σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών το κυρίως πλαίσιο της συμφωνίας έχει ήδη καταρτιστεί από τους δανειστές. Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός του 2014 και ως εκ τούτου θα χρειαστεί μια τουλάχιστον “τεχνικού” χαρακτήρα παράταση κατά την οποία κυβέρνηση και τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόοδο του προγράμματος.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επιμένει στο σενάριο παράτασης μερικών εβδομάδων, αρμόδιες κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι τουλάχιστον 6 μήνες.

Όπως εξηγούν, η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και οι ελεγκτές ετοιμάσουν την “έκθεση συμμόρφωσης”. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να υλοποιήσει όλα τα νέα προαπαιτούμενα που θα έχουν θέσει οι δανειστές.

Το δεύτερο σκέλος όμως της διαδικασίας, δηλαδή η νομοθέτηση και υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα χρειαστεί αρκετό καιρό, κάτι που οι δανειστές γνωρίζουν από προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως αναφέρουν. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι μια παράταση τουλάχιστον έξι μηνών κρίνεται αναγκαία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αντίστοιχα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο σενάριο ενδείκνυται και για την κυβέρνηση, καθώς θα την αποδεσμεύσει από την υποχρέωση ψήφισης πρόσθετων μέτρων, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγγραφο που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters , αποκαλύπτει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκέπτονται ότι «Αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινήθηκε και το χθεσινό EuroWorkingGroup , καθώς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση ετέθη ο στόχος “να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης” προσθέτωντας ωστόσο ότι “δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση”.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπάρχει και το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού μνημονίου έως και την άνοιξη του 2016, ώστε να ολοκληρωθεί μαζί με το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να υποβάλλει αίτημα παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ακόμα και στο προσεχές Eurogroup, ώστε να προλάβουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης να το εγκρίνουν πριν τη διακοπή των εργασιών τους για τις γιορτές.

Το νέο e-mail

Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών “πάγωσε” και την αποστολή του νέου e-mail προς την τρόικα, στο οποίο είχε περιλάβει όλα τα νέα στοιχεία με τα οποία ελπίζει ότι θα πείσει την τρόικα ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015, μπορεί να καλυφθεί με τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά χωρίς να υπάρχει ανάγκη λήψης περισσοτέρων.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η αναλυτική τεκμηρίωση των προτάσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση, θα αποδείξει στην τρόικα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν από τώρα τα «προληπτικά» μέτρα που έχει προτείνει να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2015, εφόσον δεν έχει καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται πλέον πολύ δύσκολο να επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου εξετάζεται η χρησιμότητα της αποστολής ενός ακόμα e-mail προς τους δανειστές.

Δημοφιλή