"Όχι" Σόιμπλε και Βάιντμαν σε Ντράγκι για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη

"Όχι" Σόιμπλε και Βάιντμαν σε Ντράγκι για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη
Eurokinissi

Αιτία προβλημάτων και όχι τη λύση τους θεωρεί ότι θα αποτελούσε μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν

Οι νέες δηλώσεις Σοίμπλε συνδέονται άμεσα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε χθες την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης υποστηρίζοντας την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως κρατικά ομόλογα.

Σχολιάζοντας την ιδέα ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι: "Είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση αλλά μάλλον είναι η αιτία οικονομικών προβλημάτων".

Ανάλογη στάση διατηρεί και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν ο οποίος προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στη Φρανκφούρτη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αντιγράψει την επιλογή της έκδοσης χρήματος που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, με το επιχείρημα ότι δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην Ευρώπη.

Είπε χαρακτηριστικά ότι "Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος", και προσέθεσε ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει επίσης ότι η εναντίωση της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τη δέσμευσή της αυτή.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή