Νίκος Ρωμανός, 27η ημέρα απεργίας πείνας. Ανυποχώρητος αλλά και καταβεβλημένος

Νίκος Ρωμανός, 27η ημέρα απεργία πείνας. Ανυποχώρητος αλλά και καταβεβλημένος
archive

Εμφανώς καταβεβλημένος είναι πλέον ο Νίκος Ρωμανός ο οποίος διανύει την 27η ημέρα απεργίας πείνας. Μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη την Τετάρτη, ο οργανισμός του δεν έχει ακόμη ανακάμψει, όπως ανέφερε η μητέρα του Παυλίνα Νάσιουτζικ μιλώντας στη HuffPost Greece και τα τελευταία 24ωρα είναι σχεδόν συνέχεια ξαπλωμένος. Αυτό σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, οπότε σύμφωνα και με την προσωπική του ιατρό, Λένα Βεργοπούλου, «τον παρακαλούσαμε να ξεκουράζεται περισσότερο προκειμένου να κρατήσει δυνάμεις».

Δεδομένης της επιδείνωσης της υγείας του, επετράπη πλέον στους γονείς του να τον επισκέπτονται σε καθημερινή βάση, έστω για λίγα λεπτά, αντί για μια φορά την εβδομάδα και μόλις για 15λεπτά όπως ήταν οι συναντήσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα της νοσηλείας του Ν.Ρωμανού στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από το ιατρικό προσωπικό, τους γονείς και τους δικηγόρους του Ν.Ρωμανού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους, καθώς πέραν όλων των άλλων ζητημάτων υγείας που έχει να αντιμετωπίσει, υπάρχει και ο κίνδυνος του «πεσμένου» ανοσοποιητικού του γεγονός που τον καθιστά επιρρεπή σε μολύνσεις, ιώσεις κλπ.

Πάντως, παρά την επιδείνωση της υγείας του, ο 21χρονος κρατούμενος δηλώνει ανυποχώρητος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταματήσει την απεργία πείνας και δηλώνει πως θα συνεχίσει έχοντας πλήρη επίγνωση, όπως τονίζει η οικογένειά του, του κόστους που έχει αυτή η απόφαση.

Πέρα όμως από την κλινική εικόνα του οργανισμού η 6η Δεκεμβρίου είναι και μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για τον Ν.Ρωμανό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Είναι η ημέρα της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του επιστήθιου φίλου του, Αλέξη Γρηγορόπουλου ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα ενώ ο επίσης 15χρονος τότε Ν.Ρωμανός βρισκόταν ακριβώς δίπλα του. Εξάλλου, όπως έχουν αναφέρει στη HuffPost Greece πρόσωπα που τον επισκέπτονται στον νοσοκομείο, οι αναφορές του στον Αλέξη Γρηγορόπουλο είναι κάτι παρά πάνω από συχνές.

Από την άλλη εβδομάδα Άρειος Πάγος και νομοθετική ρύθμιση

Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι του Ν.Ρωμανού βλέπουν τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν απειλητικά όπως και τα περιθώρια «νομικών ελιγμών» αφού όλες τους οι προσπάθειες έχουν πέσει στο «κενό». Η αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της απορριπτικής στο αίτημα του κρατουμένου απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, δεν πρόκειται να συζητηθεί άμεσα όπως μας πληροφορεί η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση.

Αυτό καθώς αν και οι συνήγοροι του Ν.Ρωμανού είχαν επισημάνει το κατ' επείγον της υπόθεσης, η Εισαγγελία δεν ανταποκρίθηκε μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής εισάγοντας την υπόθεση προς συζήτηση, άρα δεν πρόκειται και να συζητηθεί πριν τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως η αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποτελεί το ύστατο πλέον νομικό «όπλο» στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Στο μεταξύ, η νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε εξαγγείλει ο υπ.Δικαιούσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και προβλέπει την εξ αποστάσεως φοίτηση του Ν.Ρωμανού στο ΤΕΙ Αθήνας -καθώς και άλλων κρατουμένων με ανάλογες υποθέσεις- αν και κατατέθηκε στη Βουλή, επίσης δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν την ερχόμενη Τρίτη.

Ακόμη και έτσι βέβαια, ο Ν.Ρωμανός έχει δηλώσει πως η νομοθετική ρύθμιση δεν ικανοποιεί το αίτημα του και άρα δεν «δύναται» να τον πείσει να εγκαταλείψει την απεργία πείνας. Στην ίδια δημόσια επιστολή, υποστήριζε μάλιστα πως η ρύθμιση αυτή βάζει τέλος στα δικαιώματα των κρατουμένων σε ό,τι αφορά το μέχρι τώρα κατοχυρωμένο δικαίωμα των κρατουμένων να φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δημοφιλή