Αυτοψία στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας: Από τις μακέτες του γηπέδου στα σκουπίδια και την εγκατάλειψη

Αυτοψία στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας: Από τις μακέτες του γηπέδου στα σκουπίδια και την εγκατάλειψη
HuffPost Greece

Εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του μοιάζει το άλλοτε λαμπερό άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δείχνουν να αδιαφορούν για τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος πρασίνου. Πρόκειται για το άλσος το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον τελευταίο καιρό, λόγω της αναμενόμενης δημιουργίας του γηπέδου της ΑΕΚ, στην περιοχή. Η HuffPost Greece πήγε στο πολυσυζητημένο άλσος και κατέγραψε τις ντροπιαστικές εικόνες.

Μπαίνοντας στον χώρο από τη μισό σκουριασμένη είσοδο, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος, είναι ότι ο κόσμος που περπατά εντός του άλσους είναι δυστυχώς ελάχιστος. Σκουπίδια βρίσκονται πεταμένα στο έδαφος σε πολλά σημεία, ενώ εύκολα μπορείς να δεις ότι υπάρχουν αρκετά δέντρα που είναι κομμένα, σε διάσπαρτα μέρη εντός του χώρου. Οι λίμνες- σήμα κατατεθέν του άλσους- βρίσκονται είτε σε κακή κατάσταση με βρώμικα νερά, είτε έχουν… εξατμιστεί πλήρως. Είναι οι ίδιες λίμνες, που στα χρόνια της ακμής του άλσους φιλοξενούσαν κύκνους και διέθεταν εντυπωσιακά σιντριβάνια.

Μπάζα υπάρχουν πεταμένα σε αρκετά σημεία, ενώ η ίδια εικόνα εγκατάλειψης παρατηρείται και στα τσιμεντένια σπιτάκια των υπαλλήλων του δήμου, που βρίσκονται μέσα στον χώρο. Πολλά είναι επίσης τα σπασμένα παγκάκια, τα οποία όπως φαίνεται κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται να επισκευάσει.

«Η εικόνα του άλσους παλιά ήταν πολύ καλύτερη. «Παλιά είχε ζωή» τονίζουν κάτοικοι της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν κάποια χρόνια υπήρχαν ακόμα και ζώα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, τα οποία μπορούσαν να δουν οι επισκέπτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κατοίκους, «η τοπική αυτοδιοίκηση αδιαφορεί εδώ και χρόνια για τον εν λόγω χώρο».

Εθελοντές προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση

Την ίδια στιγμή, ομάδες εθελοντών προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση. Η HuffPost Greece συναντήθηκε μέσα στο άλσος, με μια ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι όπως επισημαίνουν κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν τον χώρο σε αξιοπρεπή κατάσταση. «Είναι άλλωστε το μέρος στο οποίο έχουμε μεγαλώσει», λένε. Όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιοι, η βοήθεια από τους κρατικούς φορείς είναι ελάχιστη.

«Έχουμε δει υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την πυρασφάλεια του άλσους, να ασχολούνται με το μάζεμα των σκουπιδιών, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την κατάσταση», συμπληρώνουν. Παράλληλα, τονίζουν ότι «εδώ, παλιά, γυρίζονταν ακόμα και ελληνικές ταινίες, αφού ο χώρος αποτελούσε ένα στολίδι για την περιοχή».

Δημοφιλή