Συνεδριάζει το Eurogroup. Ανοιχτό το ενδεχόμενο 6μηνης παράτασης για Ντάισελμπλουμ

Συνεδριάζει το Eurogroup. Ανοιχτό το ενδεχόμενο 6μηνης παράτασης για Ντάισελμπλουμ
Eurokinissi

Με την ελληνική πλευρά να ζητήσει και επισήμως παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup όπου ο, υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα δεχθεί νέες πιέσεις αλλά και σκληρή κριτική από τους εταίρους, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Χαρδούβελης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει παράταση με όσο το δυνατό μικρότερη διάρκεια, καθώς η Αθήνα να επιθυμεί “τεχνική παράταση” μόλις μερικών εβδομάδων. Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται να επιμένει σε παράταση έξι μηνών του προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στη Die Welt τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup και ο πρόεδρος του Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η παράταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η ευρωζώνη» τόνισε ο επίτροπος ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Επισήμανε δε, ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» υποστηρίζει.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος «η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί» ενώ σημείωσε ότι παρά τις υπάρχουσες μεγάλες δυσκολίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Δημοφιλή