ΟΗΕ: Άνω του ενός εκατ. Σομαλοί υποσιτίζονται

ΟΗΕ: Άνω του ενός εκατ. Σομαλοί υποσιτίζονται
frankkeillor/Flickr

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σομαλοί υποφέρουν από υποσιτισμό και έχουν ανάγκη άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο λαός της Σομαλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σομαλοί δεν καταφέρνουν να βρουν την απαραίτητη τροφή για την επιβίωσή τους, δηλαδή 20% περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014», ανακοίνωσε το Γραφείο του ΟΗΕ Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται τρία χρόνια μετά τον φοβερό λιμό που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 250.000 ανθρώπων στη χώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ζωτική βοήθεια αυξάνεται μετά τον καταστροφικό λιμό του 2011», πρόσθεσε το OCHA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ακόμη 2,1 εκατομμύρια Σομαλοί βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση, ανεβάζοντας σε 3,2 εκατομμύρια τους ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των ισλαμιστών Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων έχει προστεθεί στην ξηρασία και τις πλημμύρες.

Περίπου 139.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λαμβάνουν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, διευκρίνισε ο ΟΗΕ. Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχει ανάγκη από βοήθεια βρίσκεται γύρω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Παράλληλα ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι δεν διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, καθώς δεν έχει λάβει παρά το 40% των 933 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει.

Δημοφιλή