Δύο συλλήψεις για φάρμακα «μαϊμού», αξίας 22.700 ευρώ, στη Βάρη

Δύο συλλήψεις για φάρμακα «μαϊμού», αξίας 22.700 ευρώ, στη Βάρη
ΕΛΑΣ

Μεγάλο αριθμό ψευδεπίγραφων φαρμάκων εντόπισε η αστυνομία χθες το πρωί στο σπίτι ενός 41χρονου και μιας 39χρονης στη Βάρη Αττικής.

Σε βάρος των δύο ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία.

Αναλυτικότερα, στο σπίτι και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν 150.947 δισκία, φιαλίδια κ.λπ. από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.

Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρείες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους, ενώ κάποια από τα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όπως θεωρείται, οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών. Επιπλέον, ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για την φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσης των φαρμάκων. Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του ΕΟΦ, πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησης τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.

Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον Ε.Ο.Φ., λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά. Όπως προέκυψε, η συνολική αξία των φαρμάκων, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησης, ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο Έλεγχος Ποιότητας και Νομιμότητας από τον ΕΟΦ, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.

Δημοφιλή