Κατατέθηκε από την κυβέρνηση το αίτημα παράτασης του Μνημονίου

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση το αίτημα παράτασης του Μνημονίου
Sooc

Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της Ελλάδας προς τα κοινοτικά θεσμικά όργανα με την οποία υποβάλει αίτημα δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, αλλά και το αίτημα ενεργοποίησης της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) από των Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM).

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με τη δισέλιδη επιστολή η Ελλάδα ζητά την υπαγωγή της στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα ζητά δίμηνη παράταση του υφιστάμενου του μνημονίου ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας από την τρόικα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, έλεγαν ότι «Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup γιατί ξεμπλοκάραμε και μπαίνουμε πια σε τροχιά συμφωνίας με δίμηνη παράταση τη στιγμή που όλοι έλεγαν ότι πάμε σε εξάμηνη» έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά συμπλήρωναν: «υπάρχει όμως και μεγάλη ανησυχία για την πτώση στο χρηματιστήριο».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, μετά την ελληνική επιστολή, την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, ώστε να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.

Αντίστοιχα, από την πλευρά των δανειστών ετοιμάστηκε η ενδιάμεση πραγματολογική έκθεση (factual report) για τα πεπραγμένα της Ελλάδας, αλλά και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποίηση η κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα σχετικά με την ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Η έκθεση αναμένεται να τεθεί υπόψη των κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία θα κληθούν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων να εγκρίνουν την παράταση του μνημονίου.

Δημοφιλή