Reuters: Ο Σαμαράς μίλησε με Βρυξέλλες και Βερολίνο πριν το «στοίχημα» της προεδρικής εκλογής

Reuters: Ο Σαμαράς μίλησε με Βρυξέλλες και Βερολίνο πριν το «στοίχημα» της προεδρικής εκλογής
Greece's Prime Minister Antonis Samaras attends the first round of voting to elect a new Greek president at the Parliament in Athens, Wednesday, Dec. 17, 2014. Parliament has failed to elect a new Greek president in the first round of voting, leaving another two tries before the government falls and early elections have to be called. The conservative-led government's candidate, former European Commissioner Stavros Dimas, received 160 votes Wednesday, far short of the 200 needed for an outright win. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Greece's Prime Minister Antonis Samaras attends the first round of voting to elect a new Greek president at the Parliament in Athens, Wednesday, Dec. 17, 2014. Parliament has failed to elect a new Greek president in the first round of voting, leaving another two tries before the government falls and early elections have to be called. The conservative-led government's candidate, former European Commissioner Stavros Dimas, received 160 votes Wednesday, far short of the 200 needed for an outright win. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «στοιχημάτισε» το μέλλον της Ελλάδας με πρόωρη προεδρική εκλογή, αλλά «εν αντιθέσει με έναν πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα στέκονταν εμπόδια», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters με τίτλο «Greek premier prepared European ground before vote gamble».

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση του πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αιφνιδίασε τόσο το ελληνικό κατεστημένο όσο και τις αγορές, «αλλά λίγοι και εκλεκτοί ήξεραν ότι έρχεται, μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Με το Βερολίνο να παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν επανειλημμένα στο τηλέφωνο τις ημέρες πριν την ανακοίνωση περί πρόωρων προεδρικών εκλογών, όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης με «άμεση γνώση» σχετικά με τις συνομιλίες.

Κατά το Reuters, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε ότι «συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στήριξης, από το οποίο ο Σαμαράς θέλει να βγει ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί. Επίσης, μίλησαν σχετικά με την επίσπευση της ψηφοφορίας».

Το Βερολίνο σιωπηρά στήριξε την απόφαση για πρόωρη ψηφοφορία, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Ο Σόιμπλε δεν πίεσε τον Σαμαρά προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι δεν ήταν κακή επιλογή από πλευράς Σαμαρά» υπογραμμίζει ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε κάτω από τον πήχη των κυβερνητικών προσδοκιών, με 160 βουλευτές (κάτω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και μακριά από τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή) να υπερψηφίζουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, κάτι που έχει ως συνέπεια να οδηγούμαστε σε νέα ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Αναλυτικότερα, υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τάχθηκαν οι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές - οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης.

Η χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια καλύπτεται ευρέως από μεγάλη μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

Στη Wall Street Journal αναφέρεται ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω περίοδο αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

Οι New York Times, με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταγράφουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα, θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καταγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια έναντι της σημερινής κρίσης. Επίσης, γίνεται αναφορά στα «νέα τείχη προστασίας» που έχουν σχεδιαστεί.

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές» όπως σημειώνεται.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, κατά την έξοδό του από τη Βουλή, ότι «έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες. Διατηρώ την ελπίδα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες». Νωρίτερα την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το πρωθυπουργικό γραφείο υποστήριξε ότι η ψήφος υπέρ του Δήμα σημαίνει «την αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία (της Ελλάδας)».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «πολύ σύντομα οι άνθρωποί μας θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Ο κ. Σαμαράς, μετά την ψηφοφορία, τόνισε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του κ. Δήμα» και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε κατάσταση αναταραχής». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα του Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης».

Οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου».

Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τα ονόματά τους.

«Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν» δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα» τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Γενικότερα, η «αποτυχία» εκλογής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτελεί αντικείμενο ανταποκρίσεων από την Αθήνα σε πολλά διεθνή μέσα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή