Οι διεργασίες των δανειστών για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Οι διεργασίες των δανειστών για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα
sooc

Την επόμενη ημέρα των σχέσεων της Ελλάδας με την τρόικα, αλλά και τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, σχεδιάζουν οι δανειστές. Με δεδομένο ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν άρδην το τοπίο στη χώρα, στο τραπέζι έχουν πέσει όλες οι εναλλακτικές προτάσεις ώστε η τρόικα να εμφανιστεί προετοιμασμένη σε κάθε περίπτωση.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, οι δανειστές επιδιώκουν οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτατα, ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως την λήξη της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα παράταση, χωρίς όμως καμία πλευρά να μπορεί να εγκριθεί ότι και αυτή τη φορά θα προβλέπεται περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Έστω και αν αξιωματούχοι της Κομισιόν επιχειρούν να δείξουν ότι δεν ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, ήδη στου κόλπους της τρόικας έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη επικρατούν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις, αναφορικά με την αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η μία θεωρεί ότι η λιτότητα και η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία παρέκκλιση και η άλλη ζητά περιορισμό της λιτότητας και περιορισμένη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι τη συνέχιση της αυστηρής επιτήρηση την επιδιώκει το Βερολίνο, το οποίο υποστηρίζει ότι ακόμα και αν ενεργοποιηθεί η εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL) για την Ελλάδα, για μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου, ο έλεγχος από την τρόικα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να παραμείνει αυστηρός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι η λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είναι απαραίτητη, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση η Ελλάδα να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσα στο 2015.

Συγκεκριμένα έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι τα χρήματα που θα περιλαμβάνει η χρηματοδοτική γραμμή προς την Ελλάδα, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 10,9δις ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνει οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 θα είναι μεταξύ 6 και 12δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόκλιση από τους στόχους που θέτει η τρόικα.

Σε αντίθετη περίπτωση τη χώρα θα την περιμένει ένα νεό αυστηρότερο μνημόνιο, ώστε να λάβει δάνειο για την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία έγκρισης της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος και της προληπτική γραμμής στήριξης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ναι μεν διαπίστωσε πρόοδο της Ελλάδα, σημείωσε όμως ότι ακόμα έχουν να γίνουν πολλά.

Απόλυτα σαφής για τις προθέσεις της Γερμανίας , ήταν ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Πφάιφερ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Hannoversche Allgemeine Zeitung τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα και την συνέχεια των ελέγχων γύρω από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η γερμανική βουλή «δεν θα δώσει στην Ελλάδα λευκή επιταγή».

Ωστόσο, σε αντίθετη γραμμή από το Βερολίνο κινούνται αρκετοί μέσα στην Κομισιόν, οι οποίοι βλέπουν ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν και θα συνεχίσουν να προκαλούν πολιτική αναταραχή.

Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες η Ευρώπη δεν έχει κάνει τις απαραίτητες διεργασίες, ώστε να θεωρείται πλήρως προετοιμασμένη στην αντιμετώπιση ενός “ντόμινο” που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε όλα αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κρατά ακόμα στάση αναμονής. Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα είναι “διακοσμητική”, περιμένει από τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν την δέσμευση τους για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ παραμένει πιστό στην άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και να ενισχυθούν με νέα μέτρα.

Δημοφιλή