Ξανά το σενάριο για Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη;

Ξανά το σενάριο για Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη;
Eurokinissi

Η φημολογία για την Αμφίπολη έχει φουντώσει τόσο πολύ τις τελευταίες μέρες που το Υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση σήμερα το πρωί διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο.Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από πού ξεκίνησε η φημολογία που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και θέλει μέσα στον τύμβο να βρίσκεται γυναίκα 54 (!!!) ετών οδηγώντας πολλούς να συνδέσουν το νεκρό της Αμφίπολης με την Ολυμπιάδα.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται λόγος για «ανυπόστατες πληροφορίες και εικασίες» σχετικά με το οστεολογικό υλικό που βρέθηκε στον τάφο, οι οποίες διακινούνται στο Διαδίκτυο και διευκρινίζεται ότι η μελέτη του ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. «Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης».

Όπως σημειώνεται, η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

«Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».

Δημοφιλή