Το ελληνικό στέκι του Ζαγοράκη και του... Τόμσεν στις Βρυξέλλες

Το ελληνικό στέκι του Ζαγοράκη και του... Τόμσεν στις Βρυξέλλες
Eurokinissi

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Place Jourdan, Βρυξέλλες, μια Τετάρτη μέσα στην καρδιά της ελληνικής κρίσης. Ο Πολ Τόμσεν δέχεται με χαρά την πρόσκληση συναδέλφου δημοσιογράφου να συναντηθούν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Το ραντεβου πραγματοποιείται "εντός" έδρας, στο καφέ-μπαρ "Kosmos". Οι ιδιοκτήτες και όλο το προσωπικο είναι Έλληνες, μετανάστες, κοσμοπολίτες, εξ ου και η επωνυμία "Kosmos".

Ο Τόμσεν φτάνει πρώτος στο ραντεβού και κάθεται σε μια γωνία. Οι υπάλληλοι "παγώνουν" όταν τον βλέπουν μπροστά τους.

Είναι η εποχή των μέτρων της τρόικα στην Ελλάδα. «Μα καλά διάλεξε μαγαζι να έρθει αυτός» ψιθυρίζει ο Βαγγέλης, που είχε βάρδια την ώρα εκείνη.

Όταν του πήγε το κόκκινο κρασί που είχε παραγγείλει, δεν "μάσησε" τα λόγια του. «Θα πάρετε πόδι, θα σας νικήσουμε» του είπε με περίσσιο θράσος. Εκείνος κοκκίνισε, αλλά δεν απάντησε. Αυτή ήταν η πρωτη και τελευταία φορά που ο Τόμσεν πήγαινε στον ...Kosmos των Ελλήνων!

Η ιστορία του μαγαζιού θυμίζει την εποχή των Ελλήνων μεταναστών της γενιάς του "Καζαντζίδη".

Η κρίση του 2009 βρήκε τον Δημήτρη Κουράση, να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών στην λαχαναγορά της Αθήνας. Ήταν η εποχή που τα ελληνικά καρπούζια ήταν ανάρπαστα στις Βρυξέλλες, το πιο γνωστό ελληνικό προϊόν, αλλά στην Αθηνα, οι επιταγές άρχιζαν να "σκάνε" η μια μετα την άλλη. Όπως και τα καρπούζια που έμεναν αδιάθετα...

Εκεί ξεκινάει και η αναζήτηση.

Μετα απο σχεδόν τρία χρόνια, ο Δημήτρης, κάτοικος Βρυξελλών πλέον, αποφασίζει τυχαία να ανοίξει ένα καφέ, φυσικά για λόγους επιβίωσης.

Σε απόσταση αναπνοής απο το κτίριο της Κομισιόν, πάνω σε μια απο τις πιο γνωστές πλατείες, οι Έλληνες της περιοχής "μυρίζονται" με αστραπιαία ταχύτητα στα τραπέζια, το ποτήρι με το καλαμάκι και τον αφρό στο τελείωμα και οι λέξεις "φραπέ" και "φρεντο" μεταφέρονται απο στόμα σε στόμα!

Σύντομα τα παιδιά που δουλεύουν στο ευρωκοινοβούλιο γίνονται οι πιο φανατικοί πελάτες. Απο κοντά Κροάτες, Γερμανοί και Πορτογάλοι. Οι τελευταίοι μάλιστα παραγγέλνουν τους φραπέδες δυο-δυο και τους πίνουν σχεδόν μονορούφι!

Τις βραδιές μάλιστα που κάνει την εμφάνιση του ο αρχηγός της εθνικής του 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος απο την ημέρα που εξελέγη ευρωβουλευτής, φροντίζει να δίνει δυναμικό παρόν, τότε οι... Πορτογάλοι πίνουν μαζί του μια μπυρα για να "ξεχάσουν" το ελληνικό έπος στο... σπίτι τους!

Τις Κυριακές στήνεται κυριολεκτικά "τρικούβερτο" γλέντι, όταν στο πεζοδρόμιο βγαίνει η ψησταριά με τα κάρβουνα, τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, ενώ το τσίπουρο και το ελληνικό κρασί ρέει έν αφθονία.

Δύο χρόνια τώρα, όσο λειτουργεί το "Kosmos", ο Δημητρης Κουράσης έχει να το λέει οτι "άξιζε τελικά τον κόπο".

Δημοφιλή