14 σημαντικά hashtags του 2014

14 σημαντικά hashtags του 2014
HuffPost UK/ Alex Bramwell

Τα τελευταία χρόνια, το Twitter έχει εξελιχθεί από μια εφαρμογή για «κυνήγι» διασήμων σε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο για σημαντικές αλλαγές.

Με γεγονότα διεθνούς ενδιαφέροντος, τα οποία κυμαίνονται από υπερβολική αστυνομική βία μέχρι βιασμούς οι οποίοι δεν αναφέρονται, το Twitter έχει χρησιμοποιηθεί για να εξαπλώνονται νέα και να τίθενται οι υπεύθυνοι προ των ευθυνών τους.

Από μια ευρεία γκάμα σημαντικών ζητημάτων και νέων, η βρετανική έκδοση της Huffington Post επέλεξε τα 14 πιο κρίσιμα του 2014.

#Ferguson

Οι ταραχές ξεκίνησαν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μία ημέρα μετά τον θάνατο του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού. Παρά τις λεηλασίες, τις διαδηλώσεις και τη «στρατιωτικοποίηση» της αστυνομίας, η κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα το Twitter να εξελιχθεί στο κύριο μέσον για ακτιβιστές στο Φέργκιουσον οι οποίοι ήθελαν να ενημερώσουν το κοινό για τα τεκταινόμενα. Ακόμη και ο ουρανός πάνω από την πόλη ανακηρύχθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να μείνουν μακριά από την περιοχή τα ελικόπτερα των ΜΜΕ, κάτι που σήμαινε πως οι κάτοικοι έπρεπε να χρησιμοποιούν τα social media για να ενημερώνουν τον κόσμο σχετικά με το τι συνέβαινε.

#HerNameWasReeva

Ακτιβιστές σχετικά με θέματα ενδοοικογενειακής βίας χρησιμοποίησαν αυτό το hashtag για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού μακριά από τη «showbiz» διάσταση της δίκης του Όσκαρ Πιστόριους και να τη συγκεντρώσουν εκεί που έπρεπε πραγματικά.

Μεγάλο μέρος της κάλυψης από τα ΜΜΕ τότε επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι ο Πιστόριους ήταν ολυμπιονίκης, και λίγοι αναφέρονταν στο ότι είχε σκοτώσει τη σύντροφό του σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Το #HerNameWasReeva είχε στόχο να υπογραμμίσει το σημαντικό αυτό ζήτημα για το παγκόσμιο κοινό.

#GamerGate

Ξεκινώντας τον Αύγουστο, το σκάνδαλο gamergate έφερε στο φως πολλά ζητήματα σχετικά με τον μισογυνισμό στη βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στη gaming κοινότητα προκλήθηκε αναστάτωση όταν το σκάνδαλο έφερε στο φως της δημοσιότητας τον επικρατούντα σεξισμό, αντιφεμινισμό και μισογυνισμό. Γυναίκες στην κοινότητα που τόλμησαν να εκφράσουν ανοιχτά την άποψή τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν δημοσιοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα τους, ενώ πολλές απειλήθηκαν με φόνο και βιασμό.

Η απήχηση του hashtag επέτρεψε σε γυναίκες που εργάζονταν στη βιομηχανία της δημιοσιογραφίας σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνιίδια να πουν τις ιστορίες τους και να λάβουν υποστήριξη, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή σεβασμού και κατανόησης.

#BeenRapedNeverReported

Χρήστες χρησιμοποίησαν αυτό το hashtag για να μοιραστούν οδυνηρές ιστορίες σεξουαλικών επιθέσεων και τους λόγους για τους οποίους δεν τις κατήγγειλαν στην αστυνομία. Υπογράμμισε τη θεσμοθέτηση του να κατηγορείται το θύμα, την άγνοια της κοινωνάις και άλλα σημαντικά ζητήματα γύρω από τα θύματα βιασμού. Επίσης, ενθάρρυνε πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν μιλήσει ποτέ ανοιχτά να μπουν στον αγώνα για μεγαλύτερη κατανόηση.

#IllRideWithYou

Αυτό το hashtag έγινε viral εν μέσω της ομηρίας σε πολυσύχναστη περιοχή του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Χρησιμοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς μουσουλμάνους οι οποίοι φοβούνταν εγκλήματα μίσους λόγω των γεγονότων. Ο ένοπλος ήταν ένας μουσουλμάνος ο οποίος κρέμασε μια «σαχάντα» στο τζάμι της καφετέριας στην οποία κρατούσε ομήρους, με αποτέλεσμα πολλοί μουσουλμάνοι να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Κάποιες μουσουλμάνες επίσης έφτασαν στο σημείο να βγάλουν τις χιτζάμπ τους για να αποφύγουν πιθανές θρησκευτικές διακρίσεις.

Αυστραλοί χρήστες χρησιμοποιούσαν το hashtag, προσφέροντας σε ανθρώπους στην περιοχή τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μαζί τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πολεμώντας τις άδικες διακρίσεις.

#IcantBreathe

Τον Δεκέμβριο ο άοπλος πωλητής καπνικών Έρικ Γκάρνερ πιάστηκε σε λαβή στον λαιμό από αστυνομικό στη Νέα Υόρκη και αργότερα πέθανε. Βίντεο του γεγονότος ενίσχυσε την online θύελλα γύρω από τα γεγονότα στο Φέργκιουσον, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες #WeCantBreathe σε όλο τον κόσμο και μία ουσιώδη συζήτηση σχετικά με την αξία των ζωών των μαύρων στις ΗΠΑ.

Τα hashtags χρησιμοποιήθηκαν σε ένδειξη υποστήριξης και για τη μαζική ενημέρωση γύρω από τη σοκαριστική αυτή υπόθεση αστυνομικής βίας σε βάρος ενός άοπλου άνδρα. Πολλοί celebrities επίσης συμμετείχαν στην επίδειξη αλληλεγγύης, περιλαμβανομένων των LA Lakers.

#CameronMustGo

Το hashtag κατά του Ντέιβιντ Κάμερον ήταν trending για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με χρήστες του Twitter να μοιράζονται τη δυσαρέσκειά τους για την παρούσα κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας.

Η εξάπλωσή του ενθάρρυνε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου να εμπλακεί στην πολιτική και να διαδώσει γεγονότα και στοιχεία, φέρνοντας ένα μεγαλύτερο επίπεδο ενασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.

#FreeTheNipple

Το Free The Nipple άρχισε ως μια καμπάνια εναντίον της λογοκρισίας στο Instagram και διογκώθηκε σε ένα κίνημα ισότητας το οποίο περιελάμβανε όλη τη Γη.

Η καμπάνια υπογραμμίζει το γεγονός ότι στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν τόπλες, ενώ οι άνδρες μπορούν να βγάζουν ελεύθερα τα πουκάμισά τους. Επίσης, ακτιβιστές επιζητούν μεγαλύτερη αποδοχή του δημόσιο θηλασμού και ένα πιο ίσο σύστημα όσον αφορά στη λογοκρισία στα social media.

#WorldCup

Αν και κυρίως γεμάτα με σκορ και αμφιλεγόμενα σχόλια, τα hashtags του Μουντιάλ επέτρεψαν σε μηνύματα από ανθρώπους που πραγματοποιούσαν καμπάνιες κατά της φτώχειας και διαδηλωτές να βρεθούν στο διεθνές προσκήνιο. Ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιρόφιλων χρησιμοποιούν το Twitter ενώ παρακολουθούν παιχνίδια, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να δει το φως της δημοσιότητας η δυστυχία στη Βραζιλία. Εικόνες από φαβέλες και βίντεο από διαδηλώσεις εμφανίστηκαν στα streams των ποδοσφαιρικών hashtags, επιτρέποντας μεγαλύτερη κάλυψη του ζητήματος.

#indyref

Το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έφερε μαζί του μια συζήτηση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με το πώς λειτουργεί το Ηνωμένο Βασίλειο και συζητήσεις γύρω από περαιτέρω μεταβάσεις. Η ευρύτατα δημοφιλής καμπάνια στα social media ενθάρρυνε πολλούς να πάνε να ψηφίσουν, με το 84,59% των ψηφοφόρων να εμφανίζονται στις κάλπες.

#IamJada

Η Jada ναρκώθηκε, γδύθηκε και βιάστηκε σε φιλικό σπίτι, και εικόνες από το έγκλημα εμφανίστηκαν στα social media. Πολλοί έκαναν share και αναπαρήγαγαν τις φωτογραφίες, ντροπιάζοντάς την δημόσια και λέγοντας αστεία για την σεξουαλική επίθεση. Αυτό παρακίνησε ανθρώπους να κάνουν tweets με τους εαυτούς τους να σηκώνουν τη γροθιά τους εναντίον αυτών που θεώρησαν τον βιασμό της αστείο.

#BringBackOurGirls

Διάσημοι και πολιτικοί χρησιμοποίησαν αυτό το hashtag όταν Νιγηριανοί αντάρτες της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 μαθήτριες τον Απρίλιο. Προσωπικότητες όπως η Μαλάλα Γιουσαφζάι και η Μισέλ Ομπάμα επέδειξαν την υποστήριξή τους για την καμπάνια στα social media, με κάποιους να απαιτούν κυβερνητική/ στρατιωτική δράση για την επιστροφή των κοριτσιών.

#HeForShe

Το HeForShe είναι μια καμπάνια που έχει στόχο να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι μόνο ζήτημα των γυναικών, αλλά όλων των ανθρώπων. Ξεκίνησε από την Emma Watson στα Ηνωμένα Έθνη και ενθάρρυνε τους άνδρες να υποστηρίξουν τα γυναικεία δικαιώματα, προσελκύοντας διεθνή στήριξη.

#YesAllWomen

Απαντώντας στο #NotAllMen, αυτό το hashtag είχε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εξάπλωσης και επιδίωξε να επισημάνει περιπτώσεις κοινωνικά αποδεκτού μισογυνισμού και σεξισμού. Το #NotAllMen ήταν ένα hashtag με καλούς σκοπούς, που είχε πρόθεση να τονίσει πως δεν δείχνουν όλοι οι άνδρες μισογυνισμό, ωστόσο το #YesAllWomen δημιουργήθηκε για να επισημάνει πως όλες οι γυναίκες επηρεάζονται από αυτόν. Οι υποστηρικτές αυτής της καμπάνιας θεωρούν ότι οι άνδρες θα έπρεπε να περνούν λιγότερο χρόνο αμυνόμενοι απέναντι στον φεμινισμό και περισσότερο ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με άλλους άνδρες οι οποίοι επιδεικνύουν μισογυνισμό.

To κείμενο αποτελεί μετάφραση του 14 Incredibly Important Hashtags You Should've Used This Year το οποίο δημοσιεύθηκε στη βρετανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή