«Δέκα ζωές σε μία»: Η Τατιάνα Αβέρωφ μιλά για το νέο βιβλίο της

«Δέκα ζωές σε μία»: Η Τατιάνα Αβέρωφ μιλά για το νέο βιβλίο της
μεταιχμιο

Με αφορμή το καινούριο της βιβλίο «Δέκα ζωές σε μία», η Τατιάνα Αβέρωφ, κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα, μιλά στην HuffPost Greece για το νέο της μυθιστόρημα, τον πατέρα της και το συγγραφικό της ταξίδι.

Πείτε μου λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το «Δέκα ζωές σε μία» είναι ένα μυθιστόρημα, με κεντρικό ήρωα τον πατέρα μου Ευάγγελο Αβέρωφ, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Είναι δηλαδή ένα ιστορικό μυθιστόρημα καταρχήν, με τη διαφορά ότι στην κλασσική τριτοπρόσωπη αφήγηση, επεμβαίνει κάθε τόσο και η δική μου «φωνή», της κόρης και συγγραφέως που θυμάται, απορεί και συνομιλεί με τον μύθο που περιγράφει. Έτσι, θα έλεγα πως το βιβλίο είναι ταυτόχρονα μυθιστόρημα, βιογραφία, μαρτυρία και ένα ταξίδι αναζήτησης του Πατέρα.

Πώς βιώνετε το συγγραφικό ταξίδι;

Ένα συγγραφικό ταξίδι περιέχει πάντα εκπλήξεις, συγκινήσεις, εξάρσεις, αλλά και δυσκολίες ή λάθη που σε αναγκάζουν να αναθεωρήσεις και να ανακαλύψεις καινούργιους δρόμους. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα πολύ μακρύ ταξίδι που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια. Πέντε χρόνια που δούλευα το βιβλίο στο μυαλό μου και άλλα πέντε, σχεδόν έξι, απ’ τη στιγμή που άρχισα να γράφω μέχρι να ολοκληρωθεί. Ένα ταξίδι που θέλει πείσμα, αφοσίωση, πίστη, επιμονή και σκληρή δουλειά, αλλά δεν θα το αντάλλασσα με κανένα άλλο.

Αφηγείστε το βιβλίο σε μια προσπάθεια να γνωρίσετε καλύτερα τον πατέρα σας. Τελειώνοντας το βιβλίο, νιώθετε ότι το καταφέρατε;

Για μένα τα πρώτα χρόνια της ζωής του πατέρα μου, πριν γεννηθώ, ήταν σχεδόν άγνωστα. Δεν μιλούσε πολύ γι’ αυτά. Χρειάστηκε να τα ερευνήσω σαν ντετέκτιβ και να τα αναπλάσω απ’ την αρχή, με τη σχολαστικότητα του ιστορικού και τη δημιουργική φαντασία του συγγραφέα. Νιώθω ότι μπόρεσα να μπω στο πετσί του και να τον γνωρίσω ως άνθρωπο, ως παιδί, ως νέο, ένα άτομο ανεξάρτητο από μένα και τη σχέση μας. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα, γιατί πιστεύω πως σπάνια γνωρίζουμε τους άλλους πραγματικά −από μέσα−, πόσο μάλλον τους γονιούς μας, όπου οι ρόλοι είναι καθοριστικοί και χρωματίζουν μέσα από τον ιδιαίτερο φακό τους την επικοινωνία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που σας έδωσε ο πατέρας σας;

Μια ευρύτητα σκέψης, αξίες (αγάπη, αλληλεγγύη, εντιμότητα), πείσμα και πάθος γι’ αυτό που πραγματικά με εκφράζει.

Το βιβλίο «Δέκα ζωές σε μία» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δημοφιλή