Το θρίλερ του Norman Atlantic - Η επιχείρηση διάσωσης - Οι δραματικές μαρτυρίες των επιβατών

Το θρίλερ του Norman Atlantic - Η επιχείρηση διάσωσης - Οι δραματικές μαρτυρίες των επιβατών
In this photo taken from a nearby ship, smoke rises from the Italian-flagged Norman Atlantic ferry after it caught fire in the Adriatic Sea, Sunday, Dec. 28, 2014. The ferry carrying some hundreds of passengers caught fire off the Greek island of Corfu early Sunday, trapping passengers on the top decks as gale-force winds and choppy seas hampered their evacuation. (AP Photo/SKAI TV Station) GREECE OUT, MANDATORY CREDIT
In this photo taken from a nearby ship, smoke rises from the Italian-flagged Norman Atlantic ferry after it caught fire in the Adriatic Sea, Sunday, Dec. 28, 2014. The ferry carrying some hundreds of passengers caught fire off the Greek island of Corfu early Sunday, trapping passengers on the top decks as gale-force winds and choppy seas hampered their evacuation. (AP Photo/SKAI TV Station) GREECE OUT, MANDATORY CREDIT
ASSOCIATED PRESS

Δραματικές στιγμές για τους 478 επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic το οποίο εξέπεμψε SOS λίγο πριν τις 6 το πρωί της Κυριακής. Η ιταλική ακτοφυλακή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές δίνει μάχη με το χρόνο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Νεκρός είναι άνδρας ελληνικής καταγωγής. Ο Γιώργος Δούλης έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διαφύγει μαζί με τη γυναίκα του, Θεοδώρα, κατεβαίνοντας τη γλίστρα του πλοίου. Το ζευγάρι έπεσε στη θάλασσα και ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του. Η σύζυγος του έχει μεταφερθεί σώα στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 εστίες στο γκαράζ του πλοίου. Το υπό ιταλικής σημαίας πλοίο είχε αναχωρήσει στις 17:30 το απόγευμα από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας. Ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ με 478 επιβάτες. Όταν ξέσπασε η φωτιά το πλοίο έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Ο καπετάνιος του Norman Atlantic είναι Ιταλός, έχει τραυματιστεί ελαφρώς και έχει μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Πρίντεζι.

Στο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 478 επιβάτες, 26 συνολικά εθνικοτήτων.

Συγκεκριμένα οι εθνικότητες των επιβατών είναι : 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες. Από το πλήρωμα: 22 είναι Ιταλοί και 34 οι Έλληνες.

Έως τις 23:07 το βράδυ της Κυριακής είχαν διασωθεί 175 άτομα από τους συνολικά 478 επιβάτες. Αντιθέτως σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ είχαν διασωθεί 190. Στο πλοίο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας βρισκόντουσαν 303 επιβαίνοντες (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή και 288 σύμφωνα με την ιταλική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί έως την ώρα αυτή την ώρα από τους διασωθέντες οι 39 έχουν παραληφθεί από το Aby Jeanette, 51 από το Cruise Europa, 49 άτομα εκ των οποίων και 25 Έλληνες από το Spirit of Piraeus, 9 μεταφέρθηκαν με ιταλικά Super Puma στο Λέτσε της Ιταλίας και 1 άτομο μεταφέρθηκε σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής.

Τις δραματικές ώρες τις οποίες βιώνουν οι επιβάτες του Norman Atlantic περιγράφουν με δηλώσεις τους οι ίδιοι. Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου και το ηχητικό ντοκουμέντο της στιγμής του SOS. Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί από το βράδυ της Κυριακής δύο λίστες με τα ονόματα των επιβατών. Στην πρώτη είναι τα πρώτα ονόματα μερικών εκ των των διασωθέντων Ελλήνων επιβατών ενώ στη δεύτερη μόλις 35 ονόματα επιβατών που είχαν διασωθεί επίσης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθαν στη δημοσιότητα ακόμη δύο λίστες- η τρίτη και η τέταρτη.

Η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε καθ'όλη τη διάρκεια της μετ' εμποδίων εξαιτίας των έως και 10 μποφόρ ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αλλά και της έντονης βροχόπτωσης. Στις 23:50 σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε βελτίωση του καιρού και στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 4 μποφόρ.

Το πλοίο στις 21:00 το βράδυ σύμφωνα με το υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, έχει πάρει κλίση επτά μοίρες. Το πλοίο έχει δέσει ωστόσο σε ιταλικό πλοίο και ρυμουλκείται προς το Πρίντεζι.

Το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA ανέφερε ότι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης του "Norman Atlantic" και μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες κατευθύνεται προς το λιμάνι Πρίντεζι της Ιταλίας.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο συνεχίζεται από τα εναέρια μέσα κανονικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιμενικού,Νίκος Λαγκαδιανός και δήλωσε ότι σε αυτήν συμμετέχουν ένα ελικόπτερο super puma της πολεμικής αεροπορίας και τρία ιταλικά, ενώ παραμένουν δεσμευμένα στη θαλάσσια περιοχή, 9 παραπλέοντα πλοία.

Σε ερώτηση για το θέμα της ρυμούλκησης του πλοίου, ο κ. Λαγκαδιανός δήλωσε πως οι ιταλικές αρχές επιθυμούν να το ρυμουλκήσουν σε κοντινό λιμάνι της Ιταλίας.

Σε συνεχή επικοινωνία είναι Αθήνα – Ρώμη με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να είναι συνομιλεί τακτικά με τον έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων. Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

«Θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο σύνθετες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Περαιτέρω περί το χάραμα αναμένονται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο της Εθνικής Άμυνας έχει προβεί στις κινήσεις:

Από τις 06:45’ έως τις 08:50’ π.μ απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα S -70 του ΠΝ με προορισμό το αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Από τις 08:32’ π.μ έως τις 09:52’ π.μ, άλλα τρία ελικόπτερα ΑΒ – 205 της ΠΑ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας προερχόμενα από τα αεροδρόμια Αράξου, Καλαμάτας και Πρέβεζας.

Ακολούθως δύο SUPER PUMA της ΠΑ έσπευσαν αμέσως στο αεροδρόμιο Κέρκυρας, προερχόμενα από τα αεροδρόμια Λήμνου και Χίου.

Επιπροσθέτως, απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προς την περιοχή, με αποστολή τον συντονισμό των αεροπορικών μέσων.

Από τις μεσημβρινές ώρες λειτουργεί Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.

Επίσης δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 βρίσκονται στο αεροδρόμιο Ακτίου καθώς και δύο ελικόπτερα Chinook στο αεροδρόμιο Αράξου με δύο ομάδες Eιδικών Επιχειρήσεων. Παραμένουν εκεί για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης μεταφοράς προσωπικού.

Όσον αφορά στα ναυτικά μέσα η Φ/Γ «Ναβαρίνον» διατάχθηκε να πλεύσει στη περιοχή. Ομοίως σπεύδει στην περιοχή η ΤΠΚ «Δανιόλος» στην οποία επιβαίνει ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ προς το σημείο κινείται και το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «Αξιός».

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονταν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα S-70 του ΠΝ από τον Μαραθώνα και άλλα δύο Chinook του ΣΞ από το αεροδρόμιο Μεγάρων.

Όσον αφορά στην επιχειρησιακή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, από το απόγευμα επιχείρησε στην περιοχή που βρίσκεται το “NORMAN ATLANTIC” ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της ΠΑ ενεργώντας αερομεταφορές από το φλεγόμενο πλοίο στο παραπλέον «Cruise Europa» .

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε προσπάθεια προσέγγισης του πλοίου από δύο ελικόπτερα S-70 και ένα ακόμα SUPER PUMA αλλά δεν το επέτρεψαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μεταξύ της Κέρκυρας και της περιοχής του συμβάντος.

Δημοφιλή