Φωτιά σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες. Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Φωτιά σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες. Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης
To Νorman Atlantic (paramythia-online/ HuffPost Greece)
To Νorman Atlantic (paramythia-online/ HuffPost Greece)
Παραμυθιά Online

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού «Norman Atlantic», ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση διάσωσης, καθώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λιμενικού, έχει αρχίσει η επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών ανά 2 άτομα προς το πλοίο Cruise Europa, που βρίσκεται πλησίον, μαζί με άλλα 9 παραπλέοντα σκάφη.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο Yπουργός Ναυτιλίας, δήλωσε πως σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, υπάρχει όμως πρόβλημα στη ρυμούλκιση, το οποίο αναμένεται να αποκατασταθεί σε λίγη ώρα.

Δεν σταματάμε τις επιχειρήσεις διάσωσης δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμπλήρωσε μάλιστα πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο μαζικής εκκένωσης από τη θάλασσα, θα γίνει όμως μόνο αν ο καιρός το επιτρέψει, έτσι ώστε να μην ρισκάρουν την ασφάλεια κανενός επιβάτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο ρυμουλκείται στο Πρίντεζι

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 172 άτομα και δεν υπάρχει αγνοούμενος. Δυστυχώς όμως, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του.

Ο Γιώργος Δούλης, τραυματίστηκε μοιραία, όταν παγιδεύτηκε στη γλίστρα του πλοίου. Μαζί του ήταν και η σύζυγος του που έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Πρίντεζι.

Υπάρχουν ακόμη δύο τραυματίες, ένας επιβάτης και ένας στρατιώτης.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου που μεταδίδει το ιταλικό σάιτ il fatto quotidiano. Η φωτιά έχει κάψει τα εσωτερικά παράθυρα.

Όπως φαίνεται και από αυτό το βίντεο, κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα και διασώθηκαν από Ιταλούς διασώστες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΑΝΕΚ, στο πλοίο έχει ήδη αγκιστρώσει ρυμουλκό και όταν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των επιβατών θα ρυμουλκηθεί στο Δυρράχιο.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου ΝΟRMAN ATLANTIC. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών .

Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, τον Νίκο Παπαθεοδοσίου, το πλοίο έχει πάρει κλίση. Μέσα έχουν μείνει κυρίως άνδρες και ελάχιστες γυναίκες που δεν ήθελαν να αποχωριστούν από τους συζύγους τους. Όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί.

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, είπε σε επίσημη ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού. Δύο επιπλέον ελικόπτερα που απογειώθηκαν από την Κέρκυρα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το πλοίο, λόγω των ισχυρότατων ανέμων, έντασης 6-7 μποφώρ. Πάντως όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειαστεί.

Η εφημερίδα La Repubblica ανάρτησε ηχητικό ντοκουμέντο που κατέγραψε ραδιοερασιτέχνης, όπου ακούγεται το σήμα κινδύνου (S.O.S.) που εξέπεμψε το πλοίο, λίγα μόλις λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Δείτε το πρώτο βίντεο με το φλεγόμενο Norman Atlantic

Η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης.

Συνολικά οι επιβαίνοντες στο σκάφος, όπως έγινε γνωστό, ανέρχονταν στους 478. Δείτε τη λίστα των επιβατών.

Eπίσης, στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο λίστες με τους επιβάτες που έχουν διασωθεί.

Σε tweet του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι - ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά - έγραψε νωρίτερα ότι είχαν διασωθεί από ελικόπτερα οι πρώτοι επιβάτες.

Στον Αντώνη Σαμαρά τηλεφώνησε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και προσφέρθηκε να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική με όσα μέσα διαθέτει.

Eκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε νωρίτερα ότι από τις 10 το πρωί το σκάφος βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης της ιταλικής ακτοφυλακής. Όσον αφορά στη σύνθεση των επιβαινόντων, μεταξύ των επιβατών συγκαταλέγονται 234 Έλληνες, καθώς και 34 Έλληνες στο πλήρωμα. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του Norman Atlantic, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το blog paramythia-online η πρώτη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το πλοίο.

Όπως ανέφερε στη HuffPost Greece ο διαχειριστής του Paramythia-online, η φωτογραφία τραβήχτηκε 25 ναυτικά μίλια ανοικτά των Οθωνών, από επιβάτη πλοίου της γραμμής Ανκόνα- Ηγουμενίτσα.

Σημειώνεται ότι, στο διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες οι οποίες φέρονται να δείχνουν το φλεγόμενο σκάφος, ωστόσο όπως επισημαίνεται από χρήστες και όπως φαίνεται από τις ήπιες καιρικές συνθήκες στις εικόνες, οι φωτογραφίες απεικονίζουν περιστατικό του παρελθόντος και όχι το σημερινό.

Όπως ανέφερε στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, υπήρξε επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, κατά την οποία συζητήθηκε ο συντονισμός της επιχείρησης.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με το ιταλικό Λιμενικό», ανέφερε o Iταλός πρωθυπουργός.

Την επιχείρηση παρακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός. Ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας βρέθηκε το μεσημέρι μαζί με τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για ενημέρωση από τον υπουργό, όπως και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βαρβιτσιώτη είχε το μεσημέρι και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση έρευνας και διάσωσης. Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε νωρίτερα τα εξής: «Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα ( πλήρωμα και επιβάτες ) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες».

«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.

Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα».

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης [...] είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».

Επιβάτης του πλοίου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία νωρίτερα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως το προσωπικό του πλοίου δεν ήταν έτοιμο για μία ανάλογη κατάσταση και δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις λέμβους. Άλλοι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε επαφή με το προσωπικό του πλοίου και μόνοι τους άνοιξαν τα κουτιά, για να πάρουν τα σωσίβια.

Σε ανακοίνωση της ANEK LINES αναφέρεται ότι το πλοίο ανήκει στην ιταλική VISEMAR di Navigazione S.R.L και ήταν ναυλωμένο από την ελληνική εταιρεία. Πραγματοποιούσε τη διαδρομή Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Ανκόνα.

Σημειώνεται ότι αναφορά στο περιστατικό έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος: «είμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες» δήλωσε απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Δημοφιλή