Φωνές από το εξωτερικό προειδοποιούν για Grexit

Φωνές από το εξωτερικό προειδοποιούν για Grexit
A pedestrian passes a 'Grexit' headline on a newspaper displayed at a street kiosk in Athens, Greece, on Thursday, May 24, 2012. European leaders tied their next steps on the financial crisis to the outcome of a bitterly contested election in Greece that may determine whether the 17-nation euro currency splinters. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
A pedestrian passes a 'Grexit' headline on a newspaper displayed at a street kiosk in Athens, Greece, on Thursday, May 24, 2012. European leaders tied their next steps on the financial crisis to the outcome of a bitterly contested election in Greece that may determine whether the 17-nation euro currency splinters. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Τους φόβους ενός ενδεχόμενου «Grexit» φαίνεται να ενισχύει στο εξωτερικό η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές – ωστόσο λίγοι είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η κρίση μπορεί να μεταδοθεί στις άλλες χώρες.

Τίποτε δεν είναι τετελεσμένο, υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές: οι Έλληνες δεν έχουν φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, επισημαίνει ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του κέντρου ερευνών Carnegie Europe. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Berenberg, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι τελικά επέλεξαν τον συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλιστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ενδέχεται να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην τρόικα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, τότε η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και να βγει από την ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να σημειωθεί το σενάριο της Grexit είναι «30%», υποστηρίζει ο Σμίντινγκ.

Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήταν «μια τραγωδία για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία δεν θα μετατραπεί σε μια συστημική κρίση για την ευρωζώνη», που έχει δημιουργήσει πολλές γραμμές άμυνας μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο Σμίντινγκ αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διαφυλάξει το ενιαίο νόμισμα.

Πιο απαισιόδοξος ο Ζακ Καγιού της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura Securities εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «το μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις μετάδοσης». Όμως σε αυτό το στάδιο, επεσήμανε οι αγορές επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ παρά από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αναμένουν κυρίως τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Εξάλλου μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Θα μπορούσε «να ενισχύσει τη δημοτικότητα και άλλων κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας», προειδοποίησε ο Ντιέγο Ισκάρο της εταιρείας HIS Global Insight.

Ο αρχηγός του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας χαιρέτισε αμέσως σε μήνυμά του στο Twitter τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Εμπρός ΣΥΡΙΖΑ!», έγραψε προβλέποντας ότι «το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ισπανία και την Ευρώπη».

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Τεχάου αναμένει πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις διότι «θα εξακολουθήσει να χρειάζεται οικονομική διάσωση». Στην περίπτωση αυτή οι χώρες που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν θα ήταν η Κίνα ή η Ρωσία «που έχει τεράστιο γεωπολιτικό συμφέρον από την επιρροή στην Ευρώπη». Κάτι που τελικά μπορεί να επηρεάσει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική των κυρώσεων.

Υπαρκτό θεωρεί και πάλι το ενδεχόμενο ενός Grexit η Λίντα Γιούε, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων του BBC, η οποία σε κείμενο με τίτλο «Spectre of Grexit once again» (το φάσμα του Grexit ξανά) αναφέρει ότι εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Νέα Δημοκρατία είναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της λιτότητας, κάτι που υποδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποδηλώνει ότι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή.

Το γεγονός αυτό ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit, προσθέτει η ίδια.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και τηρήσει τη δέσμευσή του να θέσει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα λιτότητας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες μιας διάλυσης του ευρώ, σημειώνει η Γιούε.

Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό για μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όμως οι διαμορφωτές της πολιτικής στην ευρωζώνη απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό φοβούμενοι ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, σημειώνει η Γιούε. Η ανησυχία τους ήταν ότι αν μια αδύναμη χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την επόμενη πιο αδύναμη και ούτω καθεξής. Το κόστος δανεισμού για αυτές τις οικονομίες θα αυξανόταν, καθιστώντας αδύνατον για κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθούν, με τελικό αποτέλεσμα μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι αν μια χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει η Γιούε. Τυπικά, μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες διαθέτει έχει ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθά τις εξαγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, την ώρα που ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς η εσωτερική ζήτηση. Μέσα στην ευρωζώνη αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς το ευρώ παραμένει σχετικά ισχυρό, χάρη σε ισχυρές οικονομίες στον «πυρήνα», κυρίως τη Γερμανία.

Οπότε θα πρέπει να γίνει μια πραγματική υποτίμηση, κάτι που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της κατά 25% για παράδειγμα, αντί να βασιστεί στην υποτίμηση του νομίσματος για να γίνουν πιο φτηνές οι εξαγωγές. Αυτό συνήθως σημαίνει αύξηση της ανεργίας και επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο, σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC.

Όμως η παραμονή στην ευρωζώνη έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, προσθέτει, κυρίως καθότι οι μικρές οικονομίες μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά η Γιούε, η ανταλλαγή επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και σύντομα μπορεί να ανακαλύψουμε αν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης η οποία θα οδηγήσει σε μερική διάλυση της ευρωζώνης, καταλήγει το κείμενο.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή