Τρεις μέρες μετά το δυστύχημα του Norman Atlantic Ελλάδα και Ιταλία διαφωνούν για νεκρούς και αγνοούμενους

Τρεις μέρες μετά το δυστύχημα του Norman Atlantic Ελλάδα και Ιταλία διαφωνούν για νεκρούς και αγνοούμενους

Δεν έχει τέλος το μπλέξιμο με τον πραγματικό αριθμό πιθανών αγνοουμένων αφού οι ελληνικές και ιταλικές αρχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαφορετικές λίστες επιβατών ενώ δίνουν και παίρνουν στη γείτονα χώρα, οι εικασίες περί ατόμων που βρίσκονταν επί του Norman Atlantic αλλά δεν έχουν καταγραφεί. Ακόμη και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να παρουσιάζει αυξομειώσεις με την Ιταλία να κάνει λόγο για 13 και την Ελλάδα για 11 άτομα, ενώ οι δύο χώρες μετρούν αντίστοιχα τρεις και δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς.

Ακόμη ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν δηλώσεις αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών ενώ δεν έχουν εικόνα για 179 άτομα που έχουν διασωθεί.

Φυσικά όσο δεν ξεκαθαρίζεται το όλο θέμα, οι μετέχοντες στην επιχείρηση εντοπισμού επιβατών ουσιαστικά εργάζονται στα «τυφλά» αφού δεν ξέρουν ποιους αναζητούν ή εάν τελικά υπάρχουν άτομα τα οποία πρέπει να αναζητήσουν.

Κάπου μεταξύ...475 και τουλάχιστον 499

Μετά την επικοινωνία του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπου της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, η ελληνικές αρχές...κατέληξαν πω ο αριθμός των επιβαινόντων στο Norman Atlantic είναι 475 και οι διασωθέντες 432. Με δεδομένο πως έχουν ήδη επιβεβαιώσει το θάνατο 11 ατόμων ο αριθμός των πιθανών αγνοουμένων ανέρχονται στους 32.

Ωστόσο η ιταλικές αρχές επιμένουν πως οι επιβάτες του πλοίου ήταν 499, έχουν ανακοινώσει 13 νεκρούς ενώ στο μεταξύ γίνεται λόγο για 18 υπεράριθμους επιβάτες και τρεις επιβεβαιωμένους μετανάστες.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, προειδοποίησε ότι μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα πτώματα. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

Και δεύτερος Έλληνας νεκρός

Σε κάθε περίπτωση για τις Ελληνικές αρχές ο αριθμός των νεκρών του Norman Αtlantic ανέρχεται στους 11. Μεταξύ των νεκρών και δύο μέχρι στιγμής Έλληνες ο ένας εκ των οποίων έχει ταυτοποιηθεί ως ο 57χρονος Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, από την Ημαθία. Η σορός του βρίσκεται σε νοσοκομείο στο Μπάρι και αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ρώμη έστειλε στην Αθήνα νέα λίστα 95 Ελλήνων διασωθέντων που επιβαίνουν στα σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού San Giorgio και Durand de la Penne.

Συνολικά, σε 236 ανέρχεται πλόεν ο αριθμός των Ελλήνων διασωθέντων, ενώ συνεχίζεται η διασταύρωση στοιχείων. Στο ελικοπτεροφόρο San Giorgio επιβαίνουν έως 200 διασωθέντες, εκ των οποίων 81 Έλληνες, ενώ στο Durand de la Penne επιβαίνουν 14 Έλληνες. Το San Giorgio θα φτάσει απόψε στο Πρίντιζι, σύμφωνα με πληροφορίες της Νομαρχίας της πόλης.

Επίσης σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, το φεριμπότ, κενό πλέον μετά και την αποχώρηση του καπετάνιου του, που το εγκατέλειψε τελευταίος, θα ρυμουλκηθεί προς το λιμάνι του Μπρίντιζι, σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από το σημείο της τραγωδίας.

Επίσης οι Ιταλικές αρχές έδωσαν στοιχεία και για τις υπηκοότητες άλλων επιβατών που έχουν διασωθεί μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρουν είναι 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών, αλλά και δύο... σκυλάκια.

Εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία θα εξεταστούν επίσης από τις ιταλικές και τις αλβανικές αρχές. «Επαφίεται στη δικαιοσύνη να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε μια επίσκεψη-αστραπή σήμερα το απόγευμα.

Δημοφιλή