Το Grexit του ξένου Τύπου και η πρωτοβουλία Ντράγκι πιέζουν το ευρώ

Το Grexit του ξένου Τύπου και η πρωτοβουλία Ντράγκι πιέζουν το ευρώ
GERMANY - JANUARY 05: European Central Bank employees pause under the euro sign sculpture outside the ECB in the rain for a moment of silence commemorating the victims of the December 26 earthquake and tsunamis in Asia in Frankfurt, Germany on Wednesday, January 5, 2004. (Photo by Adam Berry/Bloomberg via Getty Images)
GERMANY - JANUARY 05: European Central Bank employees pause under the euro sign sculpture outside the ECB in the rain for a moment of silence commemorating the victims of the December 26 earthquake and tsunamis in Asia in Frankfurt, Germany on Wednesday, January 5, 2004. (Photo by Adam Berry/Bloomberg via Getty Images)
Bloomberg via Getty Images

Με τη διάσπαση της Ευρωζώνης να επανέρχεται στο προσκήνιο ως πιθανό σενάριο λόγω Grexit οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων ενώ το ευρώ βυθίστηκε στα επίπεδα του 2006. Την ίδια ώρα, η συζήτηση περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίζει να απασχολεί αλλά και να διχάζει το σύνολο του διεθνούς Τύπου.

Για πολλούς η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει επηρεαστεί αρνητικά και λόγω της Ελλάδας αλλά και εξαιτίας της πρωτοβουλίας για «ποσοτική χαλάρωση» του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Αρνητικά όμως συμβάλλει και το γαϊτανάκι των δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες για έξοδο της Ελλάδας ή όχι από τη ζώνη του ευρώ με το διεθνή Τύπο να επιμένει σε σενάρια τρόμου και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να αντιστέκεται σε αυτά.

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο επικαλούμενο κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το Βερολίνο θεωρεί πλέον διαχειρίσιμο το ενδεχόμενο «Grexit», η εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «αγωνία για νέα κρίση στην Ελλάδα» αναφερόμενο και στην «δραματική» πτώση του ευρώ στα χρηματιστήρια.

«Όχι ακόμη Grexit», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Die Zeit» στο οποίο τονίζεται: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και μετά τις εκλογές» σημειώνοντας ωστόσο ότι «Οι κίνδυνοι από μια έξοδο από το ευρώ είναι υπερβολικά μεγάλοι». Την ίδια ώρα σε άλλο μήκος κύματος ο τίτλος σημερινού ολοσέλιδου δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδα «Ντι Πρέσε»: «Το Βερολίνο απειλεί να παρατήσει τους Έλληνες».

Αντιθέτως, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στις πιέσεις που δέχεται το κοινό νόμισμα και επισημαίνει ότι «Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», και εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ». Σημειώνει δε ότι πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου. Και συνεχίζει, το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στα 1,15 δολάρια, καθώς σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη προς την Αμερική, ενώ η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το 2017 τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στο απόλυτο ένα προς ένα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι «αμετάκλητη», υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Από την πλευρά του το Βερολίνο στέλνει σαφές μήνυμα μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, και της εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνησή δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιμένοντας στο ότι η γερμανική πολιτική πάντα είχε στόχο τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης χωρίς να απολεσθεί κανένα μέλος της.

«Η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία νέους μηχανισμούς οι οποίοι περιορίζουν τους κινδύνους μετάδοσης οικονομικών κρίσεων», τονίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαριάννε Κόττε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή