Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη την Ελλάδα

Τα έθιμα των Φώτων στις γωνιές της Ελλάδας
SOOC

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων κορυφώνονται με τον εορτασμό των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου και όλη η Ελλάδα τιμά τα Θεοφάνεια με διαφορετικά έθιμα.

Κατάδυση Σταυρού

Βασική τελετουργία των Θεοφανείων είναι ο «αγιασμός των υδάτων» και η κατάδυση του Σταυρού, που αντιπροσωπεύει τη Βάπτιση του Θεανθρώπου. Ο συγκεκριμένος Αγιασμός, έχει την έννοια του εξαγνισμού του ανθρώπου και τον καθαρισμό του από του δαίμονες που κουβαλά. Ο ιερέας πετάει έναν Σταυρό μέσα στο νερό και βουτούν για να τον πιάσουν στα κρύα νερά. Θεωρείται εξαιρετική τιμή για κάποιον να είναι αυτός που θα καταφέρει να πιάσει τον Σταυρό και να τον βγάλει στην επιφάνεια.

Ξεροτήγανα

Οι νοικοκυρές στα σπίτια ετοιμάζουν ξεροτήγανα για να φάνε τα παιδιά αλλά και για να αφήσουν μερικά στην σκεπή του σπιτιού για να έρθει ο Καλλικάντζαρος, να τα φάει και αν φύγει.

Ιερά πορτοκάλια

Στη Λευκάδα, οι πιστοί συγκεντρώνονται δίπλα στη θάλασσα και περιμένουν τον ιερέα να ρίξει τον Σταυρό στη θάλασσα, όπως είναι το έθιμο. Μαζί με τον Σταυρό, ο ιερέας έχει δεμένα στο σκοινί και μερικά πορτοκάλια, τα οποία αφού πέσουν στο νερό και ευλογηθούν, τα κρεμούν δίπλα στα εικονίσματα στην Εκκλησία.

Περιστέρια

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ανήμερα των Φώτων, μόλις ρίξουν τον Σταυρό στη θάλασσα αφήνουν τρία λευκά περιστέρια να πετάξουν μακριά. Τα τρία περιστέρια συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα, που φανερώθηκε όταν και ο ίδιος ο Χριστός βαπτιζόταν στον Ιορδάνη Ποταμό.

Πλύσιμο εικόνων

Κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν ποτάμια, οι κάτοικοι μετά τη ρίψη του Σταυρού παίρνουν τις εικόνες και τις βουτούν μέσα στο παγωμένο νερό που έχει αγιαστεί από το ιερέα.