Νεκροί από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία

Τουλάχιστον 12 νεκροί από πυρά στα γραφεία σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία
Police officers stand guard during investigations at a house in Sainte Catherine les Arras on January 1, 2015, after an incident which left four people dead. A 30 year old Frenchman killed three people including his ex-girlfriend before commiting suicide during a new year gathering. AFP PHOTO/PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)
Police officers stand guard during investigations at a house in Sainte Catherine les Arras on January 1, 2015, after an incident which left four people dead. A 30 year old Frenchman killed three people including his ex-girlfriend before commiting suicide during a new year gathering. AFP PHOTO/PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)
DR

Επίθεση με πυροβολισμούς στα γραφεία του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Παρίσι.

Τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το "Charlie Hebdo", στην καρδιά του Παρισιού, και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ τους δημοσιογράφους οι οποίοι εκείνη την ώρα είχαν σύσκεψη. Οι δράστες φώναζαν Allahou Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος). Δώδεκα άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσα στους οποίους 2 αστυνομικοί. Νεκροί είναι οι 4 σκιτσογράφοι του περιοδικού οι οποίοι υπέγραφαν ως Charb, Cabu, Tignous και Wolinski. Πρόκειται για τους Stéphane Charbonnier (Charb) ετών 47 - ο οποίος ήταν και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού - Jean Cabut (Cabu), 76 ετών, Bernard Verlhac (Tignous) 47 ετών και Georges Wolinski, 80 ετών. Νεκρός ακόμη είναι ο δημοσιογράφος Μπενράρντ Μαρί, οικονομολόγος και συγγραφέας. Από την επίθεση υπάρχουν επίσης 8 τραυματίες εκ των οποίων οι 4 σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τη δολοφονική επίθεση, οι ένοπλοι εγκαταλείποντας το κτίριο έπεσαν πάνω σε ένα όχημα της αστυνομίας και άνοιξαν ξανά πυρ. Εκεί σκοτώθηκαν οι δύο αστυνομικοί ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εξ αυτών ονομαζόταν Αχμέτ ήταν Γάλλος υπήκοος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Το Παρίσι έχει κηρυχθεί σε ύψιστο συναγερμό, και συγκεκριμένα στο επίπεδο "συναγερμός για επίθεση", όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της κυβέρνησης. Κατά τη διαφυγή τους οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το όχημα που οδηγούσαν το οποίο βρέθηκε στο Pantin (Seine-Saint-Denis).

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo

Νωρίτερα, στο σημείο έσπευσε και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έκανε λόγο για «τρομακτική απειλή». Σε δηλώσεις του ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι «Η δημοκρατία μας έχει δεχθεί επίθεση. Θα την υπερασπιστούμε χωρίς ίχνος αδυναμίας». Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του είπε ότι όλα τα μέσα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης οι οποίοι είπε θα τιμωρηθούν με κάθε αυστηρρότητα για την βάρβαρη όπως την χαρακτήρισε πράξη τους. Τόνισε μάλιστα ότι οι γαλλικές αρχές αναζητούν τρεις και όχι μόνο δύο δράστες.

«Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε δημοσιογράφος του περιοδικού.

«Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού», υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στο Διαδίκτυο και τα Κοινωνικά Δίκτυα οι χρήστες σε όλο τον κόσμο αλλά και πολλά γαλλικά περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύουν την παρακάτω φωτογραφία καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας τη θλίψη τους.

Κατά την απομάκρυνσή τους, οι κουκουλοφόροι στοχεύσαν κατά αστυνομικών, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία Γάλλου δημοσιογράφου.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε λίγα λεπτά μετά από τη δολοφονική επίθεση βίντεο με σοκαριστικές εικόνες. Με πηγή το ηλεκτρονικό περιοδικό Retecool στο βίντεο οι δύο μαυροντυμένοι δράστες δολοφονούν εν ψυχρώ έναν αστυνομικό και τρέπονται σε φυγή αφού πρωτα του έχουν ρίξει τη χαριστική βολή.

«Είμαι πολύ θυμωμένος. Αυτή η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με το Ισλαμ», δηλώνει ο Ιμάμης και συμπληρώνει ότι οι δύο δράστες «Έχουν χάσει την ψυχή τους».

Δηλώσεις Φρανσουά Ολάντ

Ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ μεταβαίνει στο σημείο της επίθεσης

François Molins, εισαγγελέας του Παρισίου

Μεταφορά νεκρών

Δημοφιλή