Η Μέρκελ ξεκαθαρίζει για το Grexit: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

Η Μέρκελ ξεκαθαρίζει για το Grexit: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη
BERLIN, GERMANY - JANUARY 07: German Chancellor Angela Merkel arrives at the weekly German government cabinet meeting on January 7, 2015 in Berlin, Germany. Accoring to media reports Merkel now sees an exit by Greece from the Eurozone, meaning Greece would give up the Euro and return to a national currency, as managable. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - JANUARY 07: German Chancellor Angela Merkel arrives at the weekly German government cabinet meeting on January 7, 2015 in Berlin, Germany. Accoring to media reports Merkel now sees an exit by Greece from the Eurozone, meaning Greece would give up the Euro and return to a national currency, as managable. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Τη στιγμή που πολλά δημοσιεύματα μιλούν για Grexit και για προετοιμασίες της Γερμανίας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά τις εικασίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την οικονομία της τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι αναμένει να συνεχιστεί αυτό, απορρίπτοντας τις εικασίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι πρέπει κάποιος να πει στον κόσμο, και στις χρηματαγορές, ότι εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε επιδιώξαμε (να εφαρμόζεται) μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού».

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», σημείωσε η ίδια.

«Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη—καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Die Zeit ανέφερε μάλιστα ότι «η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα» και ότι παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

WSJ: Πιθανότητα το Grexit

Παρόλα αυτά, η Wall Street Journal επιμένει με δημοσίευμά της για «πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται, «το εορταστικό πνεύμα δεν άγγιξε τις ελληνικές αγορές. Μετά την αργία των Θεοφανείων, συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει: σε μεγάλη πτώση. Οι traders εκτιμούν ότι ο πονοκέφαλος ήρθε καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να είναι αποφασισμένος να αναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, υπάρχει το ενδεχόμενο να έρχονται μεγαλύτερα βάσανα για τους ομολογιούχους, ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης (η συμμετοχή στη νομισματική ένωση παραμένει δημοφιλής παρά τη βάναυση οικονομική ύφεση των πρόσφατων ετών)».

Ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι, ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ωθήσει τα πράγματα προς μία έξοδο, αλλά προς μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό πάντως δεν έχει αποτρέψει τους οικονομικούς αναλυτές από το να ξεσκονίσουν τα παλαιά μοντέλα προβλέψεων περί της εξόδου ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ. Η Morgan Stanley μελέτησε την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων για να σταθμίσει τις πιθανότητες ενός Grexit. Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και διαπραγματεύονται άνω του 10% για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο. Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων μικρότερης διάρκειας είναι ακόμη υψηλότερες, με τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2017 να έχουν απόδοση άνω του 15%».

Όπως τονίζεται, «η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων είναι ένδειξη ότι οι επενδυτές συνυπολογίζουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις σημερινές εξελίξεις, η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη».

Μεταξύ άλλων σημειώνεται επίσης ότι «παρά την οξύτητα των μεταβολών, η μετάδοση σε άλλες αγορές της ευρωζώνης παραμένει μέτρια. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της μακρόχρονης ελληνικής κρίσης ξεχωρίζει επειδή δεν σημειώνεται μετάδοση. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, που σε προηγούμενα επεισόδια αυξάνονταν παράλληλα με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τώρα αυξήθηκαν μεν ελαφρά, αλλά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Ο Andrew Sheets της Morgan Stanley δήλωσε ότι «το εκπληκτικό είναι πως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit, από ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ πιθανότατα εντός του μηνός. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένη λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, όταν το πρόγραμμα Quantitative Easing (Ποσοτικής Χαλάρωσης) θα είναι δυσκολότερα αποδεκτό από ορισμένες διστακτικές πολιτικές ηγεσίες. Περαιτέρω σημάδια αναταράξεων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα των επενδυτών».

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή