Τσίπρας: Τα τζάκια και οι επετηρίδες τελειώνουν

Τσίπρας: Τα τζάκια και οι επετηρίδες τελειώνουν
Sooc

«Θα επιλεγούν οι ικανότεροι και οι εντιμότεροι για να διαχειριστούν τις τύχες του ελληνικού λαού. Τα τζάκια και οι επετηρίδες τελειώνουν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε συγκρότηση «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και όχι κυβέρνησης μιας παράταξης», εκτιμώντας παράλληλα ότι οι πολίτες θα δώσουν τελικά στο κόμμα αυτοδυναμία, γιατί ο τόπος «έχει ανα΄γκη από μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συζητήσει για κυβέρνηση που θα βασίζεται σε ψήφο ανοχής.

Επιπλέον, αποκλείει συνεργασία με δυνάμεις που «υποστηρίζουν τη σημερινή καταστροφική πολιτική», ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο υποψήφιος που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ανήκει στην Κεντροαριστερά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί σήμερα καθαρή λαϊκή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την κοινωνική σωτηρία. Καθαρή εντολή σημαίνει καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε τα χέρια μας να είναι λυμένα στους κρίσιμους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώξουμε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιστεύω όμως ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει τελικά την αυτοδυναμία και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί καταλαβαίνει ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, είπε ότι «δεν θα συζητήσουμε κάτι το οποίο βάζει σε δοκιμασία την πολιτική της ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία...ο λαός μας δεν θα δώσει μισή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα τη δώσει ολόκληρη. Στις 26 Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο λαός μας θα είναι αυτοδύναμοι».

Ερωτηθείς για πιθανές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και το Ποτάμι, απάντησε ότι «έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να συμπράξουμε με δυνάμεις που υποστηρίζουν τη σημερινή καταστροφική πολιτική. Μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία, πέραν του αυτονόητου προβλήματος πολιτικής αξιοπιστίας, θα δημιουργούσε αντικειμενικά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητηθεί παράταση του διμήνου που Αθήνα έχει αιτηθεί για τους δανειστές για το μνημόνιο σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Σας θυμίζω ότι μετά τις εκλογές του 2012, που έγιναν με το μαχαίρι στον λαιμό των πολιτών “γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη δόση”, η “δόση” καθυστέρησε επτά μήνες, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και χωρίς να προκληθεί κανένα πιστωτικό γεγονός. Εξάλλου ο δίμηνος περιορισμός έχει περισσότερο επικοινωνιακή παρά πρακτική σημασία.

Σχετικά με τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, δήλωσε ότι «οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, η Ελλάδα – όπως κάθε κράτος – διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δεν πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ'επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπάρχει. Αυτή η κινδυνολογία οργίασε το 2012, αλλά διαψεύστηκε ακόμα και από την ίδια την κ. Μέρκελ... ο μόνος που μιλά για ενδεχόμενο Grexit είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος διαψεύδεται καθημερινά και με κατηγορηματικό τρόπο από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Όσον αφορά στα περί του ντιμπέιτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «με την άρνησή του για διάλογο και με τις αστείες δικαιολογίες που επικαλείται, ο κ. Σαμαράς εκτίθεται πολιτικά....ας σταματήσει λοιπόν να κρύβεται σε σκοτεινές αίθουσες εκφωνώντας μονολόγους κινδυνολογίας».

Δημοφιλή