Στα 11 δισ. ευρώ οι οφειλές της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο

Στα 11 δισ. ευρώ οι οφειλές της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο
Eurokinissi

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχεται η οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση η οποία βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στα χέρια της κυβέρνησης.

Στο πόρισμα των 160 σελίδων της έκθεσης αυτής, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, περιγράφονται εκτενώς οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ και τις πολεμικές επανορθώσεις οι οποίες έχουν ξεχαστεί.

Η οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό δάνειο προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Επιτροπή με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση της οποίας οι υπολογισμοί όπως τονίζει ο ίδιος στην εφημερίδα «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».

Το πόρισμα έχει παραδοθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θα το αποστείλει στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εκείνος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να συνεδριάσει το Νομικό Συμβούλιο και να αποφασίσει-εισηγηθεί στην κυβέρνηση πώς θα χειριστεί το θέμα.

Η έκθεση αυτή, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, θα τεθεί στο τραπέζι των αποφάσεων για τις διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας.

Τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί μετά τη λήξη του πολέμου

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 και σύμφωνα με τους λογαριασμούς που τηρούσε η Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. Η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ., έπειτα από την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές.

Τέλος όπως εξηγεί η εφημερίδα έγκυροι νομικοί κύκλοι, για ζητήματα πολεμικών επανορθώσεων τονίζουν ότι δεν τίθεται ούτε υπάρχει θέμα παραγραφής και προσθέτει ότι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι μελετητές, είναι ότι η Ελλάδα δεν έλαβε αποζημίωση ποτέ ούτε για το κατοχικό δάνειο ούτε για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δημοφιλή