ΣΥΡΙΖΑ: Ηττήθηκε η κινδυνολογία περί Grexit

ΣΥΡΙΖΑ: Ηττήθηκε η κινδυνολογία περί Grexit
Greece's left-wing opposition leader Alexis Tsipras speaks to supporters at his party's main election rally in central Athens Thursday, May 22, 2014 Tsipras' anti-bailout Syriza party has extended its lead ahead of weekend voting in local government and European elections, and is vowing to scrap international agreements that rescued the countryâs economy from bankruptcy but imposed harsh austerity measures. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greece's left-wing opposition leader Alexis Tsipras speaks to supporters at his party's main election rally in central Athens Thursday, May 22, 2014 Tsipras' anti-bailout Syriza party has extended its lead ahead of weekend voting in local government and European elections, and is vowing to scrap international agreements that rescued the countryâs economy from bankruptcy but imposed harsh austerity measures. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Την πεποίθηση πως «η κινδυνολογία ηττάται και η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει», με τους Ευρωπαίους εταίρους να ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, διατυπώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου βασιζόμενοι στις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες (Ντάισελμπλουμ, Εκπρόσωπος Κομισιόν, Ντράγκι κτλ) οι οποίες, όπως τονίζουν, ξεκαθάρισαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υφίσταται καν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Με εμφανή ικανοποίηση, διαβλέπουν πως ακόμη και στη Γερμανία «προέκυψε μίνι εμφύλιος και πλειάδα κυβερνητικών αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων η ίδια η Μέρκελ- διεμήνυσαν κατηγορηματικά ότι η χώρα τους θέλει ενωμένη την Ευρωζώνη με την Ελλάδα μέλος της». Μόνη εξαίρεση, όπως σημειώνουν, αποτελούν πλέον οι εκπρόσωποι του αντιευρωπαϊκού προς τις χώρες του Νότου κόμματος AfD.

«Απαντώντας» στην κινδυνολογία περί Grexit- που εκδηλώθηκε με σειρά δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο κατά την περίοδο διεξαγωγής των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή αλλά και μετά την προκήρυξη των εκλογών-στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τώρα με τη σειρά τους πλήθος δημοσιευμάτων και αναλύσεων (τραπεζών, ινστιτούτων, οικονομολόγων κτλ) τονίζοντας πως σχεδόν όλα συμφωνούν πως δεν θα συνέφερε καμία χώρα μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αξιολογούν δε ιδιαίτερα θετικά ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών αναλύσεων που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, στις οποίες επισημαίνεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αναφορές που ανοίγουν το δρόμο για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Μέσα διεθνούς ακτινοβολίας όπως Reuters, Die Zeit, Die Welt, Spiegel αναφέρθηκαν, μάλιστα, σε διαρροές Γερμανών πολιτικών παραγόντων και αξιωματούχων της Κομισιόν που διαβλέπουν διάθεση συμβιβασμού Γερμανών και ευρωπαίων με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές» τονίζουν την Κουμουνδούρου η οποία το τελευταίο διάστημα αξιοποιεί κάθε αναφορά στον ξένο Τύπο, ή δηλώσεις αξιωματούχων που στηρίζουν τα επιχειρήματά της και κινούνται σε μια λογική αντίθετη με αυτή της διαρκώς επαναλαμβανόμενης κινδυνολογίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, εάν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες δηλώσεις και δημοσιεύματα για το χρέος

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδείξουν νέες δηλώσεις και αναφορές στο διεθνή Τύπο:

-Μαρσέλ Φράτσερ (επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών): «Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να ξεγραφτούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ».

-Die Spiegel «Μεταστροφή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ φαίνεται ότι συζητάει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα».

-Die Welt: (επικαλούμενη κύκλους ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ): «Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας είναι αναπότρεπτο, γιατί διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος των χρεών της».

-Παναγιώτης Ρουμελιώτης (πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ): «Πιστεύω ότι εφόσον η βούληση της Ευρώπης είναι η Ελλάδα να παραμείνει μέσα στην Ευρωζώνη, όπως δηλώθηκε θα πρέπει οι δανειστές να διαπραγματευτούν με βάση τις δεσμεύσεις τους». «…δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές... Βλέπετε ότι μόνο με μια δήλωση της Μέρκελ για δήθεν θέμα Grexit πως συμπεριφέρθηκαν οι αγορές και πως τα μάζεψε η κ. Μέρκελ και τα πήρε πίσω στη συνέχεια». «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μας οδήγησαν σε μια απίστευτη ύφεση που ούτε η Αμερική το 1929 – 33 δεν είχε τέτοια ύφεση και ανεργία. Δεν υπάρχουν ευθύνες; Δεν είναι υπεύθυνοι και οι εταίροι μας σε αυτό; Δεν πρέπει να δουν τις δεσμεύσεις τους;» Τέλος, αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες ο Π. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας» προσθέτοντας ότι ούτε υπάρχουν αναλήψεις σε τέτοια επίπεδα που να δημιουργούν ανησυχία στον τομέα αυτό.

-Βίλεμ Μπούιτερ (επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, ο οποίος είχε επινοήσει τον όρο «Grexit»): «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα». «Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα». «…το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει».

Οι πολίτες εγκρίνουν τη «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάσουν προσεκτικά και αξιοποιούν και τα δημοσκοπικά ευρήματα σχετικά με τη στάση των πολιτών στο ζήτημα του χρέους. Όπως τονίζουν, «στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται με σαφήνεια ότι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την ουσία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της λιτότητας και διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση του χρέους». Ενδεικτικά αναφέρουν πως στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO καταγράφεται ότι το 53,7% του ελληνικού λαού θέλει από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει εκ νέου διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία και μόλις το 12,6% επιθυμεί συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Το γεγονός δε πως «το 52,6% πιστεύει πως στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν», μεταφράζεται ως μια «πλειοψηφική έγκριση του πυρήνα του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μία παράλληλη ήττα της επιλογής του Αντώνη Σαμαρά να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή».

Οι δε επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απήχηση, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος και βάσει των ευρημάτων της Public Issue καθώς το 73% των ερωτηθέντων θέλουν να γίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να πληρωθεί μικρότερο μέρος του χρέους και το 67% απαντά ότι είναι κατά του μνημονίου.

Δημοφιλή