Στον «Καιάδα» οι άνεργοι. Ελάχιστοι πήραν το επίδομα των 200 ευρώ

Στον «Καιάδα» οι άνεργοι. Ελάχιστοι πήραν το επίδομα των 200 ευρώ
Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Μόλις 36.000 άτομα, σε σύνολο 496.702 μακροχρόνια ανέργων, που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τo dikaiologitika.gr, έλαβαν το 2014 το επίδομα μακροχρόνια ανέργων που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την πολύ ειδική κατηγορία πολιτών.

Ένα επίδομα που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα, χορηγήθηκε μόλις στο 7,24% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 460.000 μακροχρόνια άνεργοι, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό, αλλά πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους, βοήθημα, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Όλα αυτά ενώ μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εκείνοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες είναι πια, σχεδόν το 75% του συνόλου των ανέργων της χώρας. Μάλιστα, οι μισοί εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χρονικό διάστημα άνω των 2 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας των αλλαγών στις διατάξεις που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1.1.2014, ενώ από το 2013 ήταν περίπου 25.000 οι μακροχρόνια άνεργοι που έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα, που είναι 12μηνης διάρκειας, με συνέπεια η καταβολή του να μεταφέρθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα και το επόμενο έτος, το 2014 το επίδομα αυτό χορηγήθηκε σε 11.000 επιπλέον άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον έτος, εάν δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά μειωμένος.

Όλα αυτά την ώρα που οι μακροχρόνια άνεργοι, παραμένουν σταθερά σχεδόν οι μισοί σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αφορούν τον Οκτώβριο 2014, οι άνεργοι έφτασαν το 1.016.177 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48.077 ατόμων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο λόγος είναι ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος και έτσι παρατηρείται μείωση της εποχικής απασχόλησης. Από αυτούς, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, είτε αναζητούν εργασία, είτε όχι, ανέρχεται στα 496.702 άτομα, δηλαδή ποσοστό 48,87% του συνόλου.

Οι διατάξεις που αναφέρονται στη χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ και ουσιαστικά οδηγούν τους περισσότερους μακροχρόνια ανέργους να μην μπορούν να το λάβουν, αφορούν τόσο τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, όσο κυρίως το σκέλος του υπολογισμού του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα, στη σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, ορίζεται ρητά ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, όσοι θέλουν να λάβουν το εν λόγω επίδομα «εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης». Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αρχική επιδότηση της ανεργίας, να είναι 12μηνη υποχρεωτικά, όχι μικρότερη. Μόνο που έτσι, ένας σημαντικός αριθμός μακροχρόνια ανέργων, χάνει το επίδομα. Επίσης, ζητείται εκκαθαριστικό του 2013, για να διαπιστωθεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των αιτούντων. Αρκετοί όμως που εργάζονταν το 2013 χάνουν αυτόματα το δικαίωμα από τη συγκεκριμένη παροχή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, έχουν επισημάνει τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία στη χορήγηση του επιδόματος, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Δημοφιλή