Το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι τους στόχους του προϋπολογισμού

Το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι τους στόχους του προϋπολογισμού
Menelaos Myrillas / SOOC

Μέσω Ουάσιγκτον επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αλλαγή των στόχων του προϋπολογισμού. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός Grexit, τόσο οι δανειστές εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να μπει και πάλι σε τροχιά και παράλληλα να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της αναθεώρησης των στόχων του προγράμματος. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπορούν να επιτευχθούν, αλλά δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η λογική του Ταμείου βασίζεται στο γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι αδύνατο να επιτευχθούν και ως εκ τούτου και οι στόχοι του πλεονάσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2015, ήταν πολλοί αυτοί που αμφισβήτησαν την δυνατότητα της Ελληνικής Οικονομίας να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Αναλυτές επιμένουν ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί, ειδικά από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Οικονομία “φλερτάρει” επικίνδυνα με την ύφεση.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, μέρος των εταίρων επεξεργάζονται σενάρια μείωσης των στόχων του πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια, ώστε να «δώσουν» μια ανάσα στην Ελληνική Οικονομία και παράλληλα δείγματα χαλάρωσης του προγράμματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο αίτημα είχε εξετάσει στο παρελθόν η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αναπροσαρμογή των μεγεθών με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικό Σταθερότητα 2014-2018, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ οι στόχοι για το 2015 και 2016, μειώνονται σε σχέση με τους στόχους που θέτει το μνημόνιο, ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα και μεγαλύτερη ευελιξία σε δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αλλαγή των στόχων που προβλέπονται στο μνημόνιο θα μειώσει αυτόματα το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, που η τρόικα ζητά νέα μέτρα για την κάλυψη του, αλλά και του χρηματοδοτικού κενού, ώστε να μην υπάρξει θέμα ρευστότητας το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, τότε η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να μην υποβάλλει σχετικό αίτημα στην τρόικα μετά την αρνητική στάση που έδειξαν οι δανειστές, αλλά και το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι οι προσδοκίες επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,3% το 2014, δεν μπορούσαν να επιτευχθούν.

Πάντως, αν και το Ταμείο σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, στους κόλπους της τρόικας επικρατεί ακόμα η άποψη αυτών που εκτιμούν ότι η αλλαγή των στόχων θα προκαλέσει μεγαλύτερο εκτροχιασμό του προγράμματος, καθώς θα δώσει «σήμα» χαλάρωσης αναφορικά με την υλοποίηση των δράσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Δημοφιλή