Διαφορετικές οι απόψεις στην ΕΕ για λύση στο ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Διχασμένη η Ευρώπη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Krzysztof Dydynski via Getty Images

Αναποφάσιστη φαίνεται να είναι η Ευρώπη με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες να είναι διχασμένοι για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα για την αναδιάρθρωση του χρέους με τον ξένο Τύπο να κάνει λόγο για εκτίμησεις υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ που είναι επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα να εκτιμούν ότι ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της. Η διάσταση απόψεων ωστόσο καλά κρατεί για το χρόνο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή, στην ΕΚΤ ψάχνουν τη λύση για το ελληνικό χρέος με δύο διαφορετικές γραμμές για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος να επικρατούν στο εσωτερικό της και κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη μεταξύ τους. Όπως έγραψε η HuffPost Greece ενδεικτικό είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, επέλεξε να ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αναλυτές η δήλωση του κ. Νουαγιέ ανοίγει το δρόμο ώστε να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της αντιμετώπισης του. Από την άλλη πλευρά, η κατηγορηματική στάση που κράτησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ σε ένα κούρεμα του Ελληνικού χρέους, δείχνει ότι η τελική απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Παράλληλα, την πεποίθηση ότι η συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» μπορεί να ανοίξει, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico». Επιπλέον ερωτηθείς αν είναι δυνατή μια συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2012 η ευρωζώνη δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους τόνισε με δηλώσεις του ότι είναι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alex Stubb στους Financial Times.

Με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει ότι θα απορρίψει τη διαγραφή ελληνικού χρέους» το δημοσίευμα της εφημερίδας φιλοξενεί τις δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργόυ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του θα πει ένα «ηχηρό όχι» σε οποιαδήποτε κίνηση για διαγραφή του ελληνικού χρέους.

«Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση μας. Είναι σαφές ότι θα πούμε ένα ηχηρό όχι σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Stubb ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εμείς φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να εκφράσουν φωναχτά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων, οι παρουσιάσεις τους και οι ιδέες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για τη Φινλανδία».

Στον κατακλυσμό διαφορετικών απόψεων έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ ο οποίος δήλωσε ότι ενδεχόμενο αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες αποτελεί «υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης». Από την πλευρά του Βερολίνου διευκρινίστηκε ακόμη, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τον υφυπουργό Εργασίας Γιεργκ 'Ασμουσεν να λειτουργεί ως σύνδεσμος της γερμανικής πλευράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επίσημος συνομιλητής της γερμανικής κυβέρνησης είναι μόνον η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σοίμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-24 τόνισε ότι «Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν τους βασικούς όρους των συμφωνιών» αποστέλλοντας μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας».

Δημοφιλή