Γιατί ξεκλείδωσε η Ελβετία την ισοτιμία φράγκου - ευρώ

Γιατί ξεκλείδωσε η Ελβετία την ισοτιμία φράγκου - ευρώ
FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images
FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Η απόφαση της Ελβετίας να ξεκλειδώσει την ισοτιμία φράγκου – ευρώ σχετίζεται με την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ήθελε να ενδυναμώσει ουσιαστικά τις άμυνές της, με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Τόμας Τζόρνταν, να χαρακτηρίζει την κίνηση αποτέλεσμα καλά μελετημένης σκέψης και όχι αποτέλεσμα πανικού. Κατά τον ίδιο τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα έχει αυξημένα αποτελέσματα για τη χώρα. Εκτίμησε δε ότι το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η SNB παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.

Ο κ. Τζόρνταν συμπλήρωσε ότι η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να εισέλθει η οικονομία σε ένα σπιράλ αποπληθωρισμού. Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι οι τράπεζες δεν θα εφαρμόσουν τα αρνητικά επιτόκια για τους μικρούς πελάτες τους. Για το ζήτημα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ευρώ με το φράγκο τόνισε πως όλα είναι θέμα timing. Για πολύ καιρό η πολιτική της ελάχιστης ισοτιμίας ήταν η σωστή, είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB ανέφερε: «Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με την σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη».

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση μπορεί να πυροδοτήθηκε από το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που έκανε η SNB τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει την σύνδεση με το ευρώ. Το ελβετικό φράγκο δέχθηκε πιέσεις τόσο από τις εκροές προς επενδυτικά καταφύγια που προκάλεσε η κρίση στη Ρωσία όσο και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Η απόφαση της SNB βαθαίνει το πείραμα της Ελβετίας με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική» δηλώνουν αναλυτές της J.P. Morgan, εξηγώντας ότι η SNB ελπίζει ότι αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να βλέπουν το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην ελβετική οικονομία.

Η Citigroup σημειώνει από την πλευρά της πως η κίνηση της SNB πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής στο μείγμα των νομισματικών συνθηκών, με τα χαμηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν την ανατίμηση.

Δημοφιλή