Στην τελική ευθεία με πιέσεις από την τρόικα

Στην τελική ευθεία με πιέσεις από την τρόικα
sooc

Στην γνώριμη τακτική των πιέσεων επιστρέφει λίγες ημέρες πρίν από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο άξονας Βερολίνου-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον. Τόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, όσο και οι παρεμβάσεις που κάνουν με δηλώσεις τους τις τελευταίες ώρες, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η γραμμή που θα ακολουθήσουν μέχρι την Κυριακή είναι κοινή και αφορά την “πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις λίγες ώρες μετά τις ελληνικές εκλογές, στις Βρυξέλλες εκφράζουν την επιθιμία η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει σε αυτή τη συνεδρίαση τις προθέσεις της σχετικά με την τύχη του υφιστάμενου προγράμματος.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ότι το θέμα της παράτασης ή μη του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το Eurogroup την επομένη των ελληνικών εκλογών.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος είναι κάτι που θα ξεκαθαριστεί την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

Πάντως, πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα είναι προγραμματισμένο την Ελλάδα να εκπροσωπεί στη σύνοδο των υπουργών ο Γκίκας Χαρδούβελης. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο ότι κυβέρνηση δεν θα έχει σηματιστεί, ο ίδιος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ως “υπηρεσιακός” υπουργός, χωρίς προφανώς να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει (τουλάχιστον επίσημα) την επόμενη μέρα της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι πιέσεις

Όπως είναι φυσικό ο ελληνικός προεκλογικός πυρετός χτυπά πλέον φανερά και την καρδιά της τρόικας, καθώς όσο πλησιάζει η Κυριακή των εκλογών πληθαίνουν οι παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών.

Η γενική εικόνα που δημιουργείται είναι ότι οι εταίροι επιχειρούν να ασκήσουν προεκλογικές πιέσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πρακτορείο Reuters, ο οποίος διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της επόμενης ημέρας την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα. «Η όποια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Στο ίδιο κλίμα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα έναντι των δανειστών.

Σε αντίθετη γραμμή εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ενώ ο επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές εκλογές είναι μία πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή».

Ο παράγοντας ΕΚΤ

Πριν όμως ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα, η καρδιά της Ευρώπης θα χτυπά στην Φρανκφούρτη, καθώς την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα δώσουν σαφές στίγμα αναφορικά με το εάν ο κ. Ντράγκι θα παραμείνει πιστός στην απόφαση του να ρίξει “ζεστό χρήμα” στις αγορές αγοράζοντας κρατικό χρέος ή θα υπαναχωρήσει στις πιέσεις του Βερολίνου.

Το βλέμμα στραμμένο στη Φρανκφούρτη θα έχει και η Ελλάδα, περιμένοντας την απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα αγοραστούν και ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση θεωρείται κομβική για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί, φαίνεται ότι ο κ. Ντράγκι θα επαναλάβει την πάγια θέση του ότι προϋπόθεση για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα θα είναι η συμμετοχή σε πρόγραμμα, αφήνοντας τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για τα υπόλοιπα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση για το αν θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), τονίζοντας ότι «Είναι μια συζήτηση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δεν έχει γίνει ακόμα. Δεν πρόκειται να ανακοινώσω κάτι, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί»

Δημοφιλή