Σκληραίνει τη στάση του ενάντια στους Τζιχαντιστές ο Ομπάμα

Σκληραίνει τη στάση του ενάντια στους Τζιχαντιστές ο Ομπάμα
US President Barack Obama speaks during the State of the Union address on Capitol Hill January 20, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
US President Barack Obama speaks during the State of the Union address on Capitol Hill January 20, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union address) να εγκρίνει τη χρήση βίαιης δύναμης κατά των Τζιχαντιστών , ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν εσπευσμένες κινήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει καταφέρει να ανακόψει την προέλαση της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία. «Καλώ το Κογκρέσο να δείξει στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι σε αυτή την αποστολή, εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει τη χρήση βίαιης δύναμης κατά του ΙΚ», δήλωσε ο Ομπάμα.

Αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων φαίνεται να διαιωνίζονται. Ωστόσο, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν πριν από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, κάτι τέτοιο θα σημάνει «τη σίγουρη αποτυχία της διπλωματίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Τα είπαν» Ομπάμα- Ολάντ για τις έρευνες στο Παρίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, με θέμα την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι καθώς και για τη διεξαγωγή ειρηνικών εκλογών στη Νιγηρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η γαλλική κυβέρνηση».

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής μετά την αιματηρή επίθεση ενόπλων στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό κατά την οποία σκότωσαν 12 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν κατά αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις γελοιογραφίες που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα, στις οποίες «περιγελούσε» το ισλάμ. Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στη Νιγηρία και συμφώνησαν ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή αξιόπιστων και ειρηνικών εκλογών στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής.

Δημοφιλή